Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane intra astazi in vigoare, dupa aproape trei ani de dezbateri in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Adevarul informeaza ca dezbaterile in Consiliul Europei au debutat in 2006, prin promovarea unei campanii in mai multe state europene, printre care si Romania, menita a pune capat traficului de persoane umane.

Potrivit ONG.MD, conventia are drept scop prevenirea traficului, protectia drepturilor fundamentale ale victimelor si sanctionarea drastica a traficantilor.

Conventia se aplica tuturor victimelor traficului: femei, barbati sau copii; tuturor formelor de exploatare: exploatare sexuala, munca sau servicii fortate, sclavie, prelevare de organe si acopera toate formele de trafic: national sau transnational, legat sau nu de crima organizata.

Tratatul va intra in vigoare la 1 februarie 2008 si va avea efect juridic imediat in primele zece state care au ratificat-o: Albania, Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Georgia, Moldova, Romania si Slovacia. in si Hertegovina, Franta si Norvegia, state care au ratificat-o in ianuarie, Conventia va intra in vigoare la 1 mai.

Conventia, deschisa spre semnare la Varsovia in mai 2005 la cel de-al Treilea Sumit a sefilor de stat si de guvern ai Consiliului Europei, a fost semnata dar nu si ratificata de altele 24 de state membre : Andora, Irlanda, Letonia, Luxembourg, Malta, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovenia, Suedia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Ucraina si Regatul Unit.

Conform euroticket.ro, obiectivele prezentei conventii sunt: prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane, garantand egalitatea dintre femei si barbati; protectia drepturilor fundamentale ale victimelor traficului, realizarea unui cadru complet de protectie si asistenta a victimelor si martorilor, garantand egalitatea dintre femei si barbati, precum si asigurarea de anchete si urmariri eficiente; promovarea cooperarii internationale in domeniul luptei impotriva traficului de fiinte umane.

Traficul de fiinte umane este unanim recunoscut ca o componenta a crimei organizate transfrontaliere si se manifesta cu precadere in zonele in care lipseste o legislatie corespunzatoare, dar si un sistem de cooperare intre diferite organisme guvernamentale si ONG-uri, a caror activitate comuna trebuie sa aiba ca obiect prevenirea traficului, informeaza anti-trafic.ro


In Raportul Anual al Departamentului de Stat al SUA referitor la traficul de persoane, dat publicitatii in luna iunie 2004, Romania era una dintre tarile nominalizate, considerata a fi lider regional in lupta anti-trafic. in ceea ce priveste tinerii, acestia nu percep traficul de fiinte umane ca pe ceva care li se poate intampla lor datorita faptului ca un sunt suficient angajati in campanii de sensibilizare si prevenire si in general manifesta neincredere fata de campaniile desfasurate pe aceasta tema de diferite institutii si organizatii implicate.

Potrivit Adevarul, traficul de fiinte umane nu este cea mai discreta forma de criminalitate. Victimele sale sunt acolo in fiecare seara, plimbandu-se de-a lungul canalului din apropierea sediului Consiliului Europei de la Strasbourg, dar si in alte orase din Romania si din Europa. Machiajul excesiv nu acopera nici suferinta si nici disperarea lor. Uneori ele sunt imbarcate si expulzate in tarile lor de origine.

Cel mai adesea, ele vor fi fortate sa se intoarca in sclavie intr-un alt colt al Europei inainte ca cerneala semnaturilor de pe ordinele lor de deportare sa fi avut timp sa se usuce. Exploatarea sexuala reprezinta principalul motiv al traficului, dar oamenii sunt, de asemenea, traficati in scopul muncii fortate, al sclaviei sau al prelevarii de organe.

Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane informeaza ca data de 18 octombrie este desemnata ca zi europeana de lupta impotriva traficului de persoane.

Celebrarea acestei zile are drept scop sensibilizarea publicului larg asupra fenomenului care, prin incalcarea grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, distruge familii si comunitati din intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.