Fostul presedinte american Bill Clinton a facilitat in 2005 o afacere cu uraniu intre un magnat canadian din domeniul mineritului si o firma de exploatare nucleara din Kazahstan.

Potrivit "New York Times", citat de Adevarul, la 6 septembrie 2005, Bill Clinton si omul de afaceri canadian Frank Giustra au ajuns in orasul Almaty, din sud-estul Kazahstanului, in cadrul unui turneu filantropic. "New York Times" mai scrie ca cei doi au participat la un banchet somptuos organizat in cinstea lor de presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.

La doar doua zile, Giustra a castigat contracte in trei proiecte cu uraniu, cu agentia de stat Kazatomprom. Contractul, de anvergura, a transformat o companie mica in una dintre cele mai mari producatoare de uraniu, in final tranzactia ridicandu-se la cateva zeci de milioane de dolari, sustin analistii.

Romania Libera adauga ca pentru Clinton, calatoria a fost una profitabila. Giustra a donat funadatiei caritabile William J. Clinton 31,3 milioane dolari, a organizat o mare petrecere in 2006 la aniversarea de 60 de ani a fostului presedinte la care, cu ajutorul unor staruri ca Bon Jovi, a mai strans 21 de milioane, iar recent a promis o donatie de 100 de milioane. Compania UrAsia, infiintata de Giustra in Kazahstan, a fost vanduta in februarie 2007 cu 3,1 miliarde dolari, in conditiile in care in septembrie 2005 era cotata la aproape 35 de milioane.

Atat Clinton cat si Giustra au facut publie raspunsuri scrise, separate, in care au declarat ca au calatorit impreuna in scopuri filantropice in Kazakhstan, India si China, informeaza Antena 3

Un purtator de cuvant al fostului presedinte american a declarat ca Bill Clinton stia de interesele pe care le avea Giustra in Kazahstan dar nu l-a ajutat, el aflandu-se acolo “doar in calitate de observator”.

Mouhtar Djakisev, directorul companiei Kazatomprom, i-a contrazis pe cei doi intr-un interviu, declarand ca Giustra a discutat despre contract direct cu presedintele kazah si ca prietenia sa cu Clinton "a facut bineinteles o impresie buna". Dzhakisev a mai adaugat insa ca a acceptat parteneriatul dintre Kazatomprom si compania lui Giustra doar pe baza ofertei facuta de aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.