Comisia Europeana vrea sa protejeze consumatorii in fata companiilor care practica preturi diferite in state diferite.
Comisia Europeana a decis sa publice numele companiilor care practica preturi cu mult diferite in statele membre UE. In urmatorii cinci ani vor fi monitorizate 500 de produse comercializate in cele 27 de tari ale Uniunii, pentru a depista companiile care incalca legile competitiei pastrind preturile la un nivel foarte ridicat.

Initiativa are la origine discrepantele mari dintre pretul produselor din tari cu o dezvoltare economica asemanatoare. Diferentele de pret cele mai mari sesizate de Comisie se inregistreaza pe piata auto, acolo unde cetatenii europeni gasesc ca este mult mai ieftin sa-si cumpere o masina din alta tara, chiar daca vor avea de platit taxe de import. Pretul laptelui sau al oualor in Cipru este mult peste media europeana, pe cind in Letonia si in Lituania aceste produse sint foarte ieftine. O statistica europeana din 2007 arata, de asemenea, ca Romania a reusit performanta de a depasi media preturilor din Austria, Germania si Spania pentru produsele lactate si pentru oua.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.