In cursa pentru Casa Alba, senatorul de Arizona, John McCain, si fosta prima doamna, Hillary Clinton, au castigat alegerile primare din Florida.

Potrivit Cotidianul, John McCain (71 de ani) a cistigat, la limita (36%), in fata contracandidatului sau Mitt Romney (31%) alegerile primare din statul Florida, inainte cu citeva zile de un scrutin important care se va desfasura simultan in 24 de state americane.

Presa din SUA sugera, miercuri, ca, in urma acestei infringeri usturatoare, fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, care a obtinut doar 15% din voturi, ar putea renunta la cursa electorala si l-ar putea sustine pe McCain. Pe locul patru s-a clasat Mike Huckabee, cu 13%, urmat de Ron Paul, cu 3%.

Senatorul McCain le-a multumit sustinatorilor sai din Florida si a spus ca acest succes este doar un inceput: "Va promit din nou ca voi pune mereu America, idelurile sale si viitorul sau, mai presus de orice”, a declarat McCain conform BBC.

“E un moment pe care trebuie sa-l sarbatorim, insa de maine ne reapucam de treaba", a spus senatorul John McCain.

Adevarul adauga ca, visurile "prezidentiale" ale fostului primar al New Yorkului Rudy Giuliani, erou popular dupa atentatele din 11 septembrie si multa vreme favorit republican in cursa pentru Casa Alba, au fost spulberate in Florida, unde a platit pretul unei strategii de campanie esuate. El a neglijat scrutinele din Iowa si New Hampshire si a pariat toate cartile pe Florida si pe alegerile din 5 februarie.

Potrivit CNN, si candidatul democrat, John Edwards, a hotarat sa iasa din competitie. Fostul presedinte american Jimmy Carter a salutat „campania extraordinara" a lui Barack Obama.

Potrivit EVZ, in tabara democrata, alegerile primare din Florida nu au avut nicio miza, deoarece in urma unui conflict cu filialele locale pe tema datei scrutinului, conducerea centrala a decis ca niciunul dintre cei 210 delegati sa nu ia parte la Conventia partidului din 25- 28 august, care il va desemna pe candidatul formatiunii la alegerile prezidentiale de pe 4 noiembrie. „Voi face totul pentru ca democratii din Florida sa fie reprezentati la Conventia Partidului Democrat“, a promis totusi Hillary Clinton.

Ea a fost rapid pusa la punct de echipa de campanie a lui Barack Obama, care a precizat ca nici nu se pune problema nerespectarii deciziei conducerii centrale. Data de 5 februarie va fi una decisiva atat pentru candidatii democrat i, cat si pentru cei republicani. Martea viitoare, cunoscuta in SUA drept „Super Tuesday“, vor avea loc alegeri primare si caucusuri in peste 20 de state americane. Printre acestea se numara New York si California, precizeaza AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.