Cei mai importanti lideri europeni s-au intilnit marti la Londra, la invitatia premierului britanic Gordon Brown, pentru un mini-summit consacrat crizei financiare mondiale. La intrunire au participat cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul demisionar italian Romano Prodi si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Reuniunea a fost privita cu un ochi critic de catre ceilalti lideri europeni, care s-au simtit exclusi de la o astfel de dezbatere. Din cauza protestelor, planul initial, care prevedea doar reuniunea liderilor britanic, francez si german, a fost extins pentru a-i cuprinde si pe premierul italian (obtinind astfel reprezentarea tuturor statelor membre europene ale G7), dar si pe Barroso, ca reprezentant al tuturor statelor membre UE.

In centrul dezbaterii dintre cei cinci urma sa se afle rolul bancilor in economia mondiala, modalitatea in care isi asuma riscurile si secretomania care le inconjoara, ingrijoratoare pentru liderii politici. Gordon Brown planificase intrunirea in urma cu citeva saptamini, fara a banui ca intre timp va aparea si scandalul de la Societe Generale, unde un trader insuficient controlat a condus la pierderi de 4,9 miliarde de euro.