Numarul doi al diplomatiei americane John Negroponte a recunoscut ca Statele Unite au folosit simularea inecului printre tehnicile de interogare aplicate asupra suspectilor de terorism, potrivit unui interviu acordat saptamanalului Newsweek, informeaza NewsIn.

Intrebat daca Statele Unite folosesc, in lupta antiterorism, tehnici de interogare pe care alte tari le considera drept tortura, Negroponte, fost sef al serviciilor de informatii americane in perioada 2005-2007, a dezvaluit ca simularea inecului (waterboarding) a fost utilizata in trecut, dar nu mai este folosita in prezent.
"Am luat masuri pentru a rezolva problema interogatoriilor si, de exemplu, simularea inecului nu a mai fost foloista de ani de zile", a declarat Negroponte in interviu.

Intr-un interviu publicat in luna ianuarie in revista The New Yorker, succesorul lui Negroponte la serviciile de informatii, Mike McConnell a asigurat ca tehnica nu a fost utilizata niciodata in America si a asimilat-o cu tortura. "Daca mi s-ar umple nasul cu apa, Doamne, nu pot sa imi imaginez cat de dureros ar fi! Fie ca este sau nu tortura potrivit definitiei altora, din punctul meu de vedere aceasta ar fi tortura", a afirmat McConnell.

CIA insa, a dezvaluit recent ca a distrus inregistrari video care dovedeau folosirea unor tehnici de tortura in interogatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.