Trustul media britanic BBC a fost acuzat de atitudine partinitoare in favoarea Bruxelles-ului, dupa ce a contractat imprumuturi cu dobanda redusa in valoare de 141 milioane lire sterline (190 milioane euro) de la Banca Europeana pentru Investitii, relateaza, luni, Times.

Potrivit Ziua, la sfarsitul saptamanii trecute a fost relevat faptul ca BBC a contractat de la BEI trei imprumuturi pentru a finanta extinderea "imperiului" sau mediatic. De asemenea, trustul britanic ar mai fi primit in ultimii cinci ani si de la UE fonduri nerambursabile in valoare de 1,4 milioane lire sterline (1,9 milioane euro).

Primul imprumut, in valoare de 66 milioane lire (89 milioane euro), a fost luat in 2003 pentru a "dota" o cladire noua din complexul media al BBC din vestul Londrei, care a fost vanduta ulterior in profit. Cel de-al doilea imprumut, de 25 milioane lire (34 milioane euro), si al treilea, de 50 milioane lire (67 milioane euro), au fost acordate BBC Worldservice pentru achizitionarea de drepturi de transmisie in strainatate a programelor BBC produse in Marea Britanie. BBC a refuzat sa dezvaluie rata dobanzii pe care o plateste BEI pentru creditele contractate.

Toate aceste informatii au aparut intr-o scrisoare trimisa de Zarin Patel, directorul financiar al BBC, catre parlamentarul conservator Bob Spink, relateaza Adevarul.

Potrivit Antena 3, BBC a refuzat sa dezvaluie rata dobanzii pe care o plateste Bancii europene pentru creditele contractate. Parlamentarul care a aflat despre afacere vrea sa depuna la Camera Comunelor o motiune prin care va condamna BBC pentru ca a acceptat banii.

Trustul britanic neaga insa ca ar fi avut o atitudine pro-UE, in schimbul contractelor. Un purtator de cuvant al BBC a declarat ca ocazional, postul primeste si fonduri de la UE pentru proiecte educationale sau de cercetare si dezvoltare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.