Presedintele venezuelean Hugo Chavez face apel catre celelalte state sud americane sa creeza o alianta militara impotriva SUA.

Potrivit lui Chavez, membrii fondatori ai noii aliante antiamericane vor fi Venezuela, Cuba, Bolivia, Nicaragua si Republica Dominicana. Liderul de la Caracas a justificat necesitatea unei asemenea aliante prin faptul ca SUA vor sprijini un atac militar al Columbiei impotriva Venezuelei, informeaza Cotidianul.

Conform Ziua, Chavez le-a cerut acestora sa adopte o politica de aparare comuna cat si o alinta militara impotriva " imperialismului american". "Daca Statele Unite ameninta pe vreuna dintre noi, ne ameninta pe toti si vom raspunde ca una", a declarat liderul venezuelean adresandu-se tarilor participante la summit.

„Acuz guvernul Columbiei de punerea la cale, la ordinul SUA, a unei conspiratii care sa forteze Venezuela sa dea o replica ce ar putea provoca un razboi. Avertizez intreaga lume ca imperiul Statelor Unite creeaza conditiile care sa provoace un conflict armat intre Venezuela si Columbia“, a declarat simbata Chavez, potrivit Cotidianul.

Hugo Chavez a luat in calcul o blocada maritima sau chiar o lovitura militara directa a SUA inca din 2005, atunci cind a cerut reluarea pregatirii militare a 500.000 de rezervisti. Anul trecut, Venezuela a cumparat din Rusia noua submarine, iar in 2006 a achizitionat 50 de elicoptere de productie ruseasca, iar Caracasul are cea mai puternica flota din America de Sud. Desi capacitatea militara a Venezuelei nu reprezinta o amenintare directa, Washingtonul este ingrijorat ca aceasta ameninta dominatia traditionala a SUA in emisfera vestica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.