Trupul neinsufletit al dictatorului a fost adus in aceasta dimineata de la Jakarta la mausoleul familiei din Giribangun, la 35 de kilometri nord-est de Solo.

"In numele poporului si armatei indoneziene, incredintez trupul si sufletul lui Haji Muhammad Suharto pamantului patriei-mama", a declarat actualul presedinte al tarii, Susilo Bambang Yudhoyono.
Zeci de mii de persoane, multe dintre ele filmand cu camere video sau telefoane mobile, s-au strans pe drumul de la aeroport catre cimitir pentru a vedea procesiunea funerara.

Masurile de securitate de la mausoleul familiei au fost stricte, zeci de militari si de politisti pazind cortul alb cu albastru ridicat pentru oficialii si demnitarii care au participat la inmormantare.

Potrivit agentiei de presa Antara, doua tone de flori de iasomie si 100 de kilograme de trandafiri au fost pregatite pentru funeralii.

Suharto a fost dus de urgenta la spital in 4 ianuarie, cu probleme cardiace, pulmonare si ale rinichilor. Fostul presedinte a fost in stare critica in cea mai mare parte a timpului, inregistrand insa ameliorari si deteriorari succesive.

Suharto, care s-a retras de la putere in 1998 la presiunea manifestatiilor, dupa ce condusese tara cu o mana de fier timp de 32 de ani, este cunoscut ca fiind "parintele dezvoltarii" Indoneziei, dar si ca cel mai corupt lider din lume. Suharto si familia sa au acumulat intre 15 si 35 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor, comenteaza NewsIn.

Acuzat de coruptie, Suharto a fost inculpat in anul 2000 pentru deturnarea de fonduri publice in valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, dar a scapat de justitie in 2006, cand autoritatile au renuntat la urmarirea sa din motive medicale.

Potrivit Bancii Mondiale, Suharto ar fi deturnat intre 0,6 si 1,3% din PIB-ul Indoneziei in timpul cat a condus tara.