Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute o vizita oficiala in India, a semnat cu prim-ministrul indian Manmohan Singh cinci acorduri in domeniile aparare, stiinta si cercetare nucleara.

Prin acordul de cooperare in domeniul energiei nucleare civile, Franta va vinde Indiei reactoare si combustibil nuclear, dupa ce aceasta va incheia negocierile cu Agentia Internationala de Energie Atomica, incepute anul trecut. Atunci India a semnat un protocol cu SUA, prin care se obliga sa accepte controlul AIEA la o parte din reactoarele sale nucleare. O data incheiate negocierile cu AIEA , India va putea sa treaca imediat la dezvoltarea energiei nucleare civile. Presedintele Frantei a semnalat ca India “are enorme necesitati de energie, si daca nu-i permitem accesul la energia nucleara va recurge la surse mai contaminante“.

Nicolas Sarkozy a sprijinit si intrarea Indiei ca membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU. In sectorul militar si de aparare, liderii francez si indian au semnat doua acorduri importante, de protejare a informatiei clasificate si de schimb de prizonieri. India, una din tarile emergente care investeste cel mai mult in aparare, a semnat, de asemenea, acorduri privind schimburile de tehnologie militara si de coordonare a agentiilor de contrainformatii. In fine, ca o masura polemica, Franta a anuntat acordarea prestigiosului premiu literar Simone de Beauvoir scriitoarei bengaleze Taslima Nasreen, exilata in India, ale carei carti i-au ofensat pe musulmani si au generat miscari ample de protest.

Pe langa discutiile cu primul ministru, Sarkozy a mai avut reuniuni cu presedinta Pratibha Patil, pecum si cu liderul partidului Alianta Unitatii Progresiste (la putere), Sonia Gandhi, si a participat, la 26 ianuarie, la sarbatorirea Zilei Republicii. Pana in ultimul moment, in India se faceau speculatii daca logodnica sa, Carla Bruni, il va insoti sau nu in vizita la Taj Mahal, unde pana la urma Sarkozy s-a prezentat singur.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.