In mai multe tari europene au fost organizate evenimente prin care este comemorat Holocaustul, la aniversarea zilei in care lagarul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, in 1945.

Mai multi supravietuitori evrei s-au adunat in orasul Liverpool, din Anglia, oras care este capitala culturala europeana in 2008, pentru a participa la comemorari.

Pentru prima data, la eveniment ia parte si Consiliul Musulman britanic, care a renuntat la a mai boicota evenimentul fiindca in cadrul comemorarilor sunt recunoscute si alte genocide mai recente.

In Romania, presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj in care subliniaza ca “cu prilejul Zilei Internationale a Holocaustului, comemoram suferinta milioanelor de evrei, victime ale persecutiilor sistematice si ale ideologiei urii rasiale, cat si a membrilor comunitatii rrome si ai altor comunitati, in perioada anilor 1933 - 1945.

“La 27 ianuarie ne amintim de cei care au fost inchisi in lagarul de la Auschwitz-Birkenau, intre care se aflau si evrei din Romania, de toti cei care au murit in lagare si deportari.”

“Comemorarea victimelor Holocaustului inseamna totodata evaluarea critica a trecutului, contribuind la formarea in spiritul adevarului a tinerei generatii”, se mai spune in mesajul presedintelui Basescu.

“In numele valorilor fundamentale ale statului de drept, Romania democratica isi reafirma, cu acest prilej, respectul fata de memoria celor care au suferit si angajamentul de a combate riguros, prin aplicarea legilor adoptate, discriminarea rasiala, xenofobia si antisemitismul”.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.