Jerome Kerviel, autorul fraudei de aproape cinci miliarde de euro de la Societe Generale s-a predat sambata la sediul politiei financiare din Paris.

Se pare ca traderul de la Societe Generale, Jerome Kerviel, in virsta de 31 de ani, nu a incercat sa se sustraga anchetei si s-a declarat dispus sa colaboreze cu anchetatorii, conform parchetului din Paris, informeaza Cotidianul.

Mai mult decit atit, Kerviel „s-a prezentat de bunavoie la politie“. Fortele de ordine au realizat perchezitii atit la el acasa, cit si la biroul sau din Paris. Traderul, care avea un salariu anual de aproximativ 100.000 de euro, este acuzat de „escrocherie, abuz de incredere, fals si uz de fals si tainuire“ si risca cinci ani de inchisoare.

Potrivit Adevarul, Parchetul parizian a anuntat ieri ca Jerome Kerviel va mai fi retinut pentru interogatoriu inca 24 de ore.

La finalul perioadei de retinere, acesta ar putea fi pus in libertate, daca nu este considerat vinovat, ori va fi deferit Parchetului, daca exista indicii serioase privind participarea sa la vreo infractiune. Anchetatorii incearca sa afle daca tanarul a actionat singur si care a fost mobilul sau.

Potrivit publicatiei "Der Spiegel", in ultimele saptamani, Jerome Kerviel ar fi investit masiv in indicele-vedeta al bursei de la Frankfurt, DAX, achizitionand 140.000 de contracte.

In perioada 1-18 ianuarie, DAX a scazut cu 600 de puncte, ceea ce inseamna ca francezul a pierdut circa doua miliarde de euro. "Der Spiegel" mai noteaza ca sefii bancii franceze au fost avertizati asupra "pierderilor imense" de la bursa germana.

Desi inca nu a declarat public faptul ca-l da in judecata, Societe Generale a inaintat o plangere in justitie impotriva angajatului sau, in care-l acuza ca ar fi comis o frauda efectuind tranzactii financiare neautorizate, relateaza BBC.

Banca sustine ca ar fi descoperit frauda la sfarsitul saptamanii trecute si a inceput sa ia masuri impotriva actiunilor financiare ale domnului Kerviel lunea trecuta - cand s-au inregistrat pierderi masive pe pietele financiare.

Intr-un interviu acordat ziarului francez Le Figaro, presedintele bancii, Daniel Bouton, a spus ca acuzatiile la adresa bancii ca ar fi provocat criza ar fi "absurde". El a luat apararea felului in care banca a raspuns situatiei de criza si a insistat ca aceasta va rezista financiar.

Dar atat actionarii bancii Societe Generale, cat si analistii si guvernul francez pun sub intrebare ideea ca Jerome Kerviel ar fi putut sa actioneze singur.

Banca a anuntat - pe de alta parte - ca este posibil ca acesta sa nu fi profitat personal in nici un fel de urma presupuselor tranzactii frauduloase.

Guvernul si-a exprimat indignarea ca nu a fost informat imediat ce s-au descoperit pierderile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.