Congresul american a acceptat propunerea presedintelui George Bush de a elabora un pachet de masuri legislative menite sa ajute economia americana. Presedintele George Bush a salutat decizia si a cerut Congresului ca proiectul sa fie aprobat cat mai repede posibil.

"Acest pachet legislativ contine un set de politici financiare corecte si e dimensionat corect", a spus presedintele Bush.

"Stimulentele prevazute vor conduce la un consum mai mare, implicit la cheltuieli mai mari si vor face sa creasca investitiile in acest an."

"Intotdeauna am crezut ca a permite oamenilor sa pastreze cat mai multi bani in buzunar pentru a-i putea apoi cheltui la momentul potrivit este cea mai buna cale de a ajuta economia noastra sa creasca", a declarat presedintele american.

George Bush a mai precizat ca in ciuda recentelor probleme, economia americana este, in esenta, puternica.

"Stiu ca americanii sunt ingrijorati in legatura cu viitorul economiei. Dar economia noastra are baze solide, chiar daca mai sunt momente scurte de dereglari cum a fost criza creditelor ipotecare si cresterea pretului la energie", a spus domnul Bush.

"Oamenii trebuie sa stie ca aceste probleme nu sunt de natura sa destabilizeze economia. Repet, economia noastra este puternica, dinamica si rezistenta."

In ciuda optimismului presedintelui american efectele benefice ale planului sunt vazute cu scepticism de unii analisti. Iar teama de o eventuala recesiune domina inca lumea investitorilor.

Stimulente financiare

Valoarea proiectului menit sa stimuleze economia americana se ridica la 150 de miliarde de dolari.

Peste 100 de mii de familii americane ar urma sa beneficieze de acest plan.

Multora dintre cupluri le vor fi scazute taxele si impozitele cu pana la 600 de dolari.

Familiile cu copii vor primi si ele un sprijin financiar de 300 de dolari. Planul prevede de asemenea, alocarea de stimulente financiare si in sectorul afacerilor.

Cu toate acestea, teama de recesiune nu s-a diminuat. Ea persista puternic, in Asia, de pilda, mai ales in India, una dintre tarile cu cea mai rapida dezvoltare economica.

Bursele din India au scazut si ele dramatic la inceputul saptamanii, in randul investitorilor instalandu-se panica.

Sunt insa voci care spun ca India nu ar fi atat de afectata ca China si Europa.

Autoritatile de la New Delhi s-au grabit sa asigure si ele populatia si investitorii ca economia Indiei este pe drumul cel bun, ea depinzand mai mult de cererea interna decat de investitiile straine.

Economistii spun de altfel, ca directiile economiei globale vor fi trasate mai putin de cea Statele Unite si mai mult de India si China...care, posibil la anul, spun analistii, vor da cel mai mare test din acest punct de vedere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.