Dupa demisia premierului Romano Prodi, in Peninsula au inceput polemicile referitoare la alegerile anticipate si formarea unui guvern de tehnocrati.

Potrivit Adevarul presedintele italian, Giorgio Napoletano, a inceput ieri consultarile cu principalele forte politice, cu scopul de a decide varianta optima pentru iesirea din situatia de criza declansata de caderea Cabinetului Prodi, invins in Senat cu 161 de voturi fata de 156.

Preferati pentru rolul de premier sunt doi politicieni de centru-stanga, actualul ministru de interne, Giuliano Amato, si, respectiv, presedintele Senatului, Franco Marini.

Autoritatile italiene ar putea opta pentru organizarea de alegeri anticipate sau o alta varianta ar fi numirea ca premier a presedintelui Senatului, Franco Marini, dupa cum cer formatiunile italiene de stanga, care s-au pronuntat impotriva anticipatelor, informeaza Realitatea.

Conform Romania Libera, dreapta italiana, cu exceptia centristilor din UDC, nici nu vrea sa auda de un guvern de tranzitie, beneficiind in sondaje de un plus de 10-12 puncte asupra stangii. "Acum mergem sa votam, mergem la vot cu actuala lege electorala, fara nici o ezitare", preciza liderul dreptei, Silvio Berlusconi.

In cazul in care se va decide alcatuirea unui guvern de tranzitie, acesta va avea ca principala misiune modificarea legii electorale. Dupa Giuliano Amato si Franco Marini, alte doua nume sunt vehiculate pentru rolul de premier: fostul comisar european Mario Monti si guvernatorul bancii Italiei, Mario Draghi, informeaza Adevarul.

Armando Cossutta, senator din partea Partidului Comunistilor Italieni, grupare care a facut parte din coalitia guvernamentala a declarat: "nu am avut niciodata majoritatea."

"Odata am castigat la un singur vot, altadata doar cu doua voturi, dar nu am reusit niciodata sa avem o majoritate solida care sa permita Guvernului sa functioneze normal", a declarat pentru BBC senatorul Partidului Comunistilor Italieni, Armando Cossutta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.