Asasinarea jurnalistului Gheorghi Gongadze a contribuit decisiv la prabusirea regimului condus de Leonid Kucima. Sinistrul caz pare incomod si pentru noua putere de la Kiev.

Administratia presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko nu mai pare atit de interesata de elucidarea totala a asasinarii jurnalistului de investigatie Gheorghi Gongadze, un caz inca invaluit in mister, care a discreditat fosta putere de la Kiev, scrie "The Guardian".

Desi in timpul campaniei electorale presedintele ales in urma "revolutiei portocalii" promitea sa clarifice aceasta afacere, noul guvern este suspectat acum in Ucraina ca nu mai vrea sa afle chiar totul, pentru ca rezolvarea crimei ar putea scoate la lumina implicarea unor apropiati ai noii puteri care au avut functii si in fostul regim al lui Leonid Kucima. Unul dintre acestia este presedintele parlamentului ucrainean, Volodimir Litvin, care a devenit aliatul lui Iuscenko in timpul "revolutiei portocalii".

Inaintea asasinatului, Kucima, Litvin si ministrul de Interne de la acea perioada, Iuri Kravcenko, au fost inregistrati in secret de un fost agent de securitate al presedintiei in timp ce discutau despre "rezolvarea" lui Gongadze. Kravcenko s-a sinucis la 1 martie, dupa ce procurorul general Stanislav Piskun - un alt inalt demnitar pastrat in functie de Iuscenko - anuntase ca vrea sa-l interogheze in acest caz.

Gongadze, unul dintre ziaristii incomozi pentru Kucima, a fost ucis in anul 2000, multi dintre opozantii regimului afirmind ca ordinul asasinatului a fost dat chiar de presedinte. Pina acum, doi ofiteri inferiori din politie au fost arestati ca presupusi executanti ai crimei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.