Fostul ambasador american la ONU Richard Holbrooke spune ca SUA cheltuie anual un miliard de dolari in zadar.

Eforturile SUA de a eradica productia de opiu din Afganistan reprezinta bani irositi, care ajung in cele din urma in mainile insurgentilor talibani. Aceasta este opinia lui Richard Holbrooke, exprimata intr-un editorial semnat de fostul ambasador al SUA la ONU in cotidianul "Washington Post".

"Sprijinul acordat de presedintele SUA, George W. Bush, in ultimii doi ani pentru distrugerea campurilor de mac prin pulverizarea din avion arata exact ceea ce este gresit in strategia americana", scrie Holbrooke.

El afirma ca, "din fericire", Bush a renuntat la a sustine aceasta idee, dupa ce guvernul afgan si comunitatea internationala s-au impotrivit, pe motiv ca acest lucru ar genera reactii dure impotriva Washingtonului si a Kabulului.

"Chiar si fara eradicarea recoltelor prin pulverizare, programul, care costa un miliard de dolari pe an, este cel mai ineficient din istoria politicii externe americane. Nu numai ca este pierdere de bani, dar contribuie chiar la consolidarea fortelor talibane, a Al-Qaida, si a activitatii infractionale in Afganistan", scrie Holbrooke.

Agricultorii, impinsi in bratele talibanilor

"Programul distruge recoltele in zone nesecurizate, mai ales in sudul tarii, unde talibanii sunt mai puternici. Aceasta politica ii impinge pe fermierii fara alte surse de venit in bratele talibanilor, fara a reduce cantitatea totala de opiu care e­ste produsa. in acelasi timp, se face prea putin efort pentru a lupta impotriva lorzilor productiei de droguri si a oficialilor guvernamentali de rang inalt care sunt in centrul comertului de droguri in Afganistan", mai scrie Holbrooke.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.