Miliardarul britanic Richard Branson si-a prezentat miercuri la New York, machetele vehiculelor care vor transporta pasageri in zboruri orbitale.

Aparatele au fost botezate White Knight Two, respectiv SpaceShipTwo. Prima aeronava e aproape finisata, iar designerul spatial Burt Rutan spune ca va fi testata in curind. Ea poate transporta 8 persoane, iar o calatorie orbitala dus-intors ar trebui sa dureze cam doua ore si jumatate, informeaza Cotidianul.

Potrivit Gandul, numarul candidatilor care asteapta sa fie transportati in spatiu a crescut deja: peste 200 de pasageri au fost confirmati, iar alti 85.000 si-au exprimat interesul pentru o calatorie in spatiu, al carei cost este de 200.000 de dolari. Vehiculul va decola de pe spatele unui avion si va transporta sase pasageri si doi piloti la o inaltime de 110 kilometri deasupra Pamantului, pentru a experimenta viata in imponderabilitate timp de cinci minute, intr-o cabina spatioasa cu hublouri.

Miliardarul, Richard Barson planuieste sa extinda turismul spatial la nivel orbital si sa deschida chiar un hotel in spatiu.

Un studiu al NASA/Space Transport Association estimeaza ca turismul spatial va atinge valori de la 10 la 20 de miliarde de dolari anual in viitoarele decenii, informeaza revista Target.

Pe langa Barson in competitia turismului spatial se mai afla Paul Allen, cofondator al Microsoft si Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, care vin din urma cu multi bani si propriile nave spatiale.

In 2001, mogulul Microsoft a decis sa directioneze o mica parte din cele 22 de miliarde de dolari pe care le detine, conform Forbes, catre indeplinirea viziunii sale asupra transportului spatial si a infiintat impreuna cu Rutan compania Mojave Aerospace, destinata gestionarii zborurilor suborbitale de persoane din cadrul proiectului Tier One.

Presedintele Amazon.com, Jeff Bezos, a carui avere este evaluata de revista Forbes la 4,3 miliarde de dolari in 2006 a adoptat o atitudine "verticala" spre deosebire de colegii sai de breasla. Si asta nu pentru ca nava la care lucreaza, New Shepard (n.r. - "Pastorul Nou"), se va lansa si va ateriza vertical, ci pentru ca orice tentativa a presei de a afla mai multe despre acest proiect s-a izbit ca de un zid de obstinatia lui Bezos.

Compania aerospatiala pe care a fondat-o in 2000, Blue Origin, are centrul de cercetare si dezvoltare in Kent, Washington, iar centrele de testare si cele operationale sunt situate in Corn Ranch, Texas, pe o suprafata de 670 km patrati in apropiere de orasul Van Horn. Bezos a semnat cu toti locuitorii orasului contracte de confidentialitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.