Europa, in special Franta, este privita ca o forta politica intr-o lume dominata de Statele Unite. Un sondaj realizat de GlobeScan si Universitatea din Maryland in 23 de state din intreaga lume releva faptul ca Europa ar trebui sa joace un rol mai important decat Statele Unite pe scena politica internationala. 58% din cei chestionati vor ca Europa sa-si asume o responsabilitate mai mare in afacerile lumii. Intre statele europene, Franta s-a dovedit a avea cea mare influenta mondiala, in opinia celor intrebati de reprezentantii institutului citat. 47% din repondenti au spus ca SUA au un efect negativ asupra lumii.

In medie, 15 din cele 23 de state care au participat la sondaj sunt de parere ca influenta Washingtonului pe scena mondiala nu este benefica. Procentul celor care dezaproba "superputerea americana" este mai mare in Argentina, Germania, Rusia, Turcia, Canada si Mexic. Iar cetatenii din Filipine, Africa de Sud, India, Polonia si Coreea de Sud privesc cu ochi buni aceasta suprematie mondiala. Dupa Statele Unite, Rusia a fost desemnat statul cu cea mai negativa reputatie. Surprinzator, China este un stat bine privit, 48% din cei chestionati considerand ca are o influenta pozitiva asupra lumii.

Sondajul a demonstrat sprijinul pentru cresterea economica a Chinei, dar a aratat putin entuziasm fata de programul sau militar, in continua dezvoltare. In ceea ce priveste Batranul Continent, Franta este considerata cea mai puternica tara. In 22 de state din cele 23 care au participat la sondaj, populatia a fost de parere ca Parisul are o influenta pozitiva asupra lumii.

Sondajul a fost realizat in perioada 15 noiembrie 2004-5 ianuarie 2005, pe un esantion reprezentativ de 23.518 de persoane din 23 de state din intreaga lume.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.