"Testamentul" lui Ioan Paul al II-lea a fost deschis ieri. Ultimele dorinte ale Suveranului Pontif, stins din viata sambata trecuta, vor fi date publicitatii azi de cardinalii de la Vatican. "Testamentul" este o meditatie asupra vietii si mortii, a credintei si umanitatii, dar nu contine nici o indicatie practica si nu dezvaluie numele cardinalului "in pectore" (apropiat sufletului sau), afirma, in numarul de ieri, cotidianul Corriere della Sera.

Numirea, de catre Suveranul Pontif, a unui cardinal "in pectore", consta in desemnarea unui cardinal al carui nume nu este deconspirat, fie pentru a proteja prelatul respectiv de anumite persecutii pe care le-ar avea de suportat in mediul politic si religios din care provine sau pentru a proteja relatiile Vaticanului cu un alt stat.Conform celei mai vehiculate ipoteze, cardinalul denumit "in pectore" la ultimul Consistoriu, in octombrie 2003, ar putea fi un prelat chinez, a carui numire ar risca sa suscite o nemultumire profunda a autoritatilor de la Beijing. China sprijina o biserica catolica "patriotica", care refuza autoritatea Vaticanului, in timp ce biserica ramasa fidela Papei este declarata ilegala.

La fel ca si testamentul lasat de Papa Paul al VI-lea, in testamentul lui Ioan Paul al II-lea este vorba despre un text modificat de mai multe ori de catre Suveranul Pontif, care ar contine doua sau chiar trei date, a declarat specialistul ziarului Corriere della Sera pe problemele Vaticanului, Luigi Accatoli.Insa, spre deosebire de Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea nu a lasat dispozitii practice referitoare la mormantul sau, la numele cardinalului "in pectore" sau la bunurile sale materiale. Este vorba mai degraba despre un testament spiritual, un ultim mesaj pe care Papa a dorit sa-l adreseze Bisericii in legatura cu actualitatea Evangheliei la inceputul celui de-al treilea mileniu. Testamentul este un text scris de Papa de mana, in limba poloneza, si incredintat secretarului sau, Stanislaw Dziwisz.

Acesta din urma l-a inmanat cardinalului camerling Eduardo Martinez Somalo, care, la randul sau, l-a predat loctiitorului secretarului de Stat, monseniorul Leonardo Sandri, in vederea traducerii, precizeaza expertul cotidianului Corriere della Sera.Numele cardinalului pe care Papa l-a desemnat, in 2003, "in pectore" ramane un secret, nefiind mentionat in testament. In cel mai bun caz, exista posibilitatea ca Ioan Paul al II-lea sa fi decis sa lase o nota in legatura cu acest subiect intr-unul dintre plicurile sigilate care sunt pastrate in arhivele Vaticanului si pentru deschiderea carora este necesara o decizie speciala a succesorului Suveranului Pontif decedat.

Conclavul se va intruni pe 18 aprilie

Colegiul Cardinalilor de la Vatican, reunit, ieri, pentru a treia zi consecutiv, a stabilit data Conclavului pentru alegerea succesorului Papei Ioan Paul al II-lea, decedat dupa o grea suferinta. Conclavul se va intruni luni, pe data de 18 aprilie. Conform Constitutiei Vaticanului, Conclavul trebuie sa se intruneasca intre a 15-a si a 20-a zi de la decesul Suveranului Pontif. Cardinalii jura, inainte de inceperea conclavului, ca vor pastra taina absoluta asupra dezbaterilor. Pentru a fi ales, un "papabil" trebuie sa intruneasca optiunile favorabile a doua treimi din totalul celor 117 cardinali votanti.

Daca, dupa 12 zile, Conclavul nu reuseste sa aleaga un nou Papa, procedura poate fi modificata, astfel incat Suveranul Pontif sa poata fi ales cu majoritate simpla. Dupa fiecare scrutin, buletinele de vot sunt arse. Cei care urmaresc, de afara, cu sufletul la gura, ceea ce se intampla in spatele usilor inchise, vor vedea fumul buletinelor arse. Daca fumul este negru, inseamna ca nu s-a ajuns, inca, la nici un rezultat. Daca fumul este alb, inseamna ca a fost ales un nou Papa si ca prelatul propus a acceptat sa-si asume responsabilitatile pe care le implica ocuparea Sfantului Scaun.

In acel moment, cardinalul carmeling iese in Piata Sfantul Petru si anunta: "Habemus Papa" (Avem Papa). Noul Suveran Pontif rosteste primul sau discurs in aceasta calitate. Respectand dorinta lui Ioan Paul al II-lea, de aceasta data, in plus fata de procedura normala pentru alegerea si anuntarea noului Papa, la anuntarea numelui noului Suveran Pontif, in Piata Sfantul Petru vor rasuna clopotele bisericii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.