Premier spaniol, Jose Maria Aznar, a afirmat ca Israelul ar trebui sa fie membru cu drepturi depline in cadrul NATO.

Din grupul tarilor susceptibile de a fi admise in Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord se mai regasesc Coreea de Sud, Japonia, Australia si Noua Zeelanda.

Fostul premier spaniol a explicat ca toate tarile care sunt vazute ca facand parte din Occident ca urmare a faptului ca impartasesc principiile de viata si politica prooccidentala pot si trebuie sa faca parte din NATO. Iar faptul ca Israelul apara aceste valori, la fel cum o fac Olanda, Spania sau Marea Britanie, justifica o eventuala admitere in organizatie, a mai afirmat Aznar, potrivit Adevarul.

Pe de alta parte, exista suficiente motive care exclud posibilitatea ca Israelul sa faca parte din NATO, asa cum este conceputa in prezent Alianta Nord-Atlantica, iar aceste motive sunt de ordin geografic, politic, istoric, se refera la securitate si organizare, si nu ar justifica deloc o eventuala admitere a sa in organizatie, comenteaza Ziua.

Desi NATO a luat nastere la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial tocmai pentru a evita o alta conflagratie mondiala si transformarea estului intr-o alternativa anticapitalista, cum a si fost apoi, lucrurile nu au evoluat indeajuns pentru ca tarile pro-occidentale sa detina un plan de admitere cu o structura determinata si un modus operandi concret.

Si Marocul, Arabia Saudita, Senegalul, Argentina sau Brazilia sunt tari care sustin principiile pro-occidentale, si totusi nu pot deveni membre ai Aliantei Nord-Atlantice, ignorandu-se pozitia geografica sau caracteristicile guvernelor lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.