Premierul grec, Costas Karamanlis, a sosit miercuri in Turcia, in prima vizita oficiala a unui lider grec la Ankara in ultimii 50 de ani.

Ultima vizita la acest nivel a avut loc in 1959 si l-a avut drept protagonist pe unchiul actualului premier, Constantine Karamanlis, relateaza EVZ. Un pas simbolic important in relatiile celor doi vecini de la Mediterana, vizita nu va aduce insa vreun progres vizibil imediat in chestiunile bilaterale care au adus Grecia si Turcia in pragul unui razboi in 1996.

Potrivit Cotidianul, vizita prim-ministrului grec in Turcia va dura trei zile si este vazuta de ambele state ca un pas important pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale. Importanta simbolica a vizitei este evidenta, dar ramine de vazut daca discutiile vor avea rezultate concrete. Sint putine sanse, totusi, ca disputele dintre cele doua tari, care dateaza de foarte mult timp, sa-si gaseasca o cale de rezolvare peste noapte. Statutul insulei divizate Cipru, disputele teritoriale in privinta Marii Egee au adus Grecia si Turcia foarte aproape de razboi in urma cu 20 de ani.

Karamanlis spune ca atit guvernul grec, cit si el personal sint gata sa faca toate eforturile pentru imbunatatirea relatiilor. Intr-un interviu acordat in Atena, Karamanlis a spus ca executivul grec sustine integrarea Turciei in UE. „Mai sint multe de facut in Turcia pentru a fi indeplinite conditiile de aderare, printre care recunoasterea administratiei grecesti din Cipru“, sustine Karamanlis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.