Mii de palestinieni au trecut granita in Egipt, dupa ce militantii mascati au distrus ieri o parte din zidul de la frontiera care ii despartea de restul lumii ca urmare a blocajului impus duminica de catre Israel.

Barbati mascati au aruncat in aer mai multe parti ale zidului ce desparte Egiptul de Fasia Gaza, lasand localnicii sa treaca granita pentru a-si lua provizii, informeaza Adevarul.

Granicerii egipteni nu au intervenit in niciun fel pentru a-i opri pe palestinieni, iar aceeasi atitudine au avut-o si politistii de frontiera din Gaza. inghesuiti in masini si carute trase de magari, numerosi palestinieni au luat cu asalt magazinele din el-Arich si partea egipteana a orasului Rafah, de unde au cumparat alimente, benzina si alte produse de prima necesitate.

Conform Romania Libera, intrarea masiva a intervenit a doua zi dupa manifestatia organizata de Hamas, care controleaza Fasia Gaza, in fata punctului de trecere din Rafah pentru a protesta impotriva blocadei impuse de Israel, cand au avut loc schimburi de focuri cu fortele egiptene.

Surse ale serviciilor secrete egiptene au relatat ca ieri peste 14 km de frontiera au fost distrusi de explozibili sau de buldozere, dar cei peste 2.000 de militari desfasurati la frontiera nu au intervenit. La amiaza, presedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat, la Cairo, ca Egiptul a permis miercuri afluxul pasnic si temporar de palestinieni din Gaza, "care sufera de foame din cauza blocadei israeliene" si au fost "insotiti" de fortele egiptene de securitate la cumparaturi. "Le-am spus sa ii lase sa intre daca nu sunt inarmati, pentru a putea manca si a-si achizitiona produse alimentare, si apoi sa ii intoarca acasa."

Israelul s-a declarat ingrijorat pentru situatia nou creata, Ministerul de Externe afirmand ca aceste brese in zidul de securitate „vor permite Hamas sa aduca din Egipt arme sau chiar teroristi”, relateaza EVZ.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Mahmud Abbas a declarat insa ca responsabilitatea ii revine Israelului, din cauza blocajului impus in ultimele zile in Fasia Gaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.