Doua organizatii americane independente au publicat ieri un studiu intitulat "Pretexte false", in care sunt compilate declaratii inexacte ale presedintelui George W. Bush si ale colaboratorilor sai apropiati din perioada 2001 - 2003, in legatura cu pericolul reprezentat de Irak, relateaza NewsIn.

"Un studiu complet arata ca declaratiile au facut parte dintr-o campanie orchestrata care a entuziasmat opinia publica si care a dus tara la razboi pe baza unor afirmatii false", considera autorii raportului, membri ai Centrului pentru Integritate Publica si Fondului pentru Independenta in Jurnalism.

"Presedintele Bush si alti sapte responsabili ai administratiei, printre care vicepresedintele Dick Cheney, consilierul pentru securitate nationala Condoleeza Rice si secretarul apararii Donald Rumsfeld au facut 935 de declaratii false in decurs de doi ani dupa atentatele din 11 septembrie 2001, in legatura cu amenintarea reprezentata de Irakul lui Saddam Hussein pentru securitatea nationala", afirma autorii studiului, care au analizat sute de interventii publice ale inaltilor responsabili din guvern.

In timpul celor doi ani care au precedat interventia americana din Irak, din martie 2003, "Bush si secretarul de stat Colin Powell, secretarul adjunct al apararii Paul Wolfowitz si purtatorii de cuvant ai casei Albe Ari Fleisher si Scott McClellan au afirmat gresit in 532 de randuri (discursuri, conferinte de presa, interviuri, etc.) ca Irakul detine arme de distrugere in masa (sau ca incearca sa produca sau sa obtina) si are legaturi cu al-Qaida", se arata in studiu.

Documentul citeaza un discurs al lui Dick Cheney din august 2002, in cursul caruia acesta a afirmat: "Nu exista indoieli ca Saddam Hussein detine in prezent arme de distrugere in masa".
Potrivit directorului CIA din perioada respectiva, George Tenet, aceste afirmatii depaseau cu mult evaluarile agentiei de informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.