Potrivit Romania Libera, coalitia de centru-stanga a lui Prodi dispune de o majoritate confortabila in Camera Deputatilor, dar nu si in Senat, unde sustinerea partidului UDEUR (centrist, catolic) a fostului ministru de Justitie, Clemente Mastella, era cruciala. Or, acesta a decis sa nu mai sustina actualul guvern.

Criza a fost declansata chiar de demisia lui Mastella, care a decis sa paraseasca guvernul dupa ce atat el, cat si sotia au aparut ca suspecti intr-o ancheta de coruptie a procurorilor italieni, informeaza EVZ.
Mastella a declarat initial ca va oferi „sprijin extern” guvernului, pentru a anunta apoi ca s-a razgandit.

„Daca va exista un vot de incredere, vom vota impotriva guvernului. Acest guvern de centru-stanga e terminat”, a declarat Mastella, potrivit Gandul.

Cel mai probabil, vor fi convocate alegeri anticipate, asa cum a sperat dintotdeauna opozitia, dar nu inainte de reformarea sistemului electoral extrem de complicat din Italia.

In cei 62 de ani de cand a devenit republica, Italia a avut 60 de guverne. Liderul opozitiei, Silvio Berlusconi, care asteapta inca de la alegerile din aprilie 2006 prabusirea guvernului Prodi, a declarat ca „este indispensabil si urgent sa dai poporului sansa de a-si spune cuvantul”.