Cinci comandanti militari din tarile NATO au redactat un raport conform caruia Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita sa lanseze atacuri nucleare preventive pentru a contracara folosirea armelor de distrugere in masa de catre tarile inamice, scrie cotidianul britanic "The Daily Telegraph".

Raport a fost inmanat liderilor NATO si sefilor de la Pentagon si va fi discutat la summitul NATO de la inceputul lui aprilie, din Bucuresti.

NATO are nevoie de o schimbare majora pentru a putea fi capabila sa apere interesele tarilor membre, iar capacitatea de a lansa un atac nuclear preventiv ar urma sa devina "un instrument indispensabil", sustin Lordul Peter Inge, fost sef al Fortelor Armate Britanice, si generalul american John salikasvili, fost comandant al trupelor aliantei din Europa, conform Adevarul.

„Riscul proliferarii nucleare este iminent si o data cu el apare si pericolul unui razboi nuclear“, arata autorii in cele 150 de pagini, informeaza Cotidiuanul.

„Recurgerea la utilizarea armelor nucleare ca lovitura preventiva trebuie sa ramina ca un ultim instrument pentru prevenirea utilizarii armelor de distrugere in masa (de catre inamic - n.r.)“, sustin militarii occidentali.

Potrivit Gandul, la summitul de la Bucuresti vor fi invitate sa adere la organizatia Nord-Atlantica trei state balcanice, noteaza publicatia americana Washington Times. Desi nu se va lua nicio decizie oficiala pana cu cateva zile inainte de summit, publicatia evoca existenta unui “curent puternic” in favoarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei, animat de catre Statele Unite.

“Avand in vedere faptul ca Rusia isi intareste pozitia in Serbia si independenta Kosovo ameninta sa creeze instabilitate in regiune, SUA si aliatii lor europeni vor sa consolideze securitatea Balcanilor”, a explicat Ariel Cohen, cercetator la Heritage Foundation.

In plus, premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca este de acord cu extinderea scutului antiracheta, la summitul NATO din acest an, dar cu conditia ca el sa protejeze si Romania si Bulgaria


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.