Scurta vizita a presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Abu Dhabi s-a concretizat cu semnarea unui acord in urma caruia Franta va dispune de o baza militara strategica in Emiratele Arabe Unite.
Cu aceasta noua baza militara permanenta in Golf, Franta isi asigura o pozitie strategica pe malurile stramtorii Ormuz, flancata de Iran si pe unde tranziteaza 40% din petrolul mondial. Concret, baza va dispune de 400-500 militari interarme - terestra, aer, apa. Amiralul Edouard Guillaud, seful statului major
particular al lui Sarkozy, a precizat ca baza militara va fi operationala din 2009.

Asa cum declara Didier Billion, director adjunct al Institutului de Relatii Internationale si Strategice (IRIS), "este prima baza permanenta deschisa de Franta de la finele perioadei coloniale. Nu as merge pana la a vorbi de o revolutie geostrategica - ar fi prea mult -, dar aceasta etapa formalizeaza un proces de apropiere angajat de mai multi ani cu statele din Golf si in special cu Emiratele". Specialistul considera ca "aici coexista doua viziuni: cea a sprijinului fortelor americane, care se afla aici de multa vreme, ceea ce va fi considerat de unii drept o dovada a alinierii lui Sarkozy alaturi de Washington, si cea a statelor din regiune, aliati privilegiati ai SUA, dar dornici sa nu isi puna toate ouale in acelasi paner".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.