Premierul Marii Britanii Gordon Brown face o vizita in China pentru prima data de cand a preluat sefia guvernului.

Obiectivul vizitei este politic si economic, vizand mai cu seama relatiile comerciale, dar vizita e urmarita indeaproape pentru a se vedea ce ton va adopta Gordon Brown fata de puternica, dar mult criticata China.

Vizita are mai ales un caracter de afaceri. Cu toate ca Marea Britanie este unul dintre partenerii comerciali mici ai Chinei, oficialii de la Beijing vor ca valoarea schimburilor comerciale cu britanicii sa ajunga in curand la 40 de miliarde de dolari.

Relatia comerciala dintre Londra si Beijing este evident inegala, dar China urmareste sa puna accent si pe legaturile mai largi, cum ar fi in domeniul educatiei, al culturii sau tehnologiei.

Dar cu siguranta vor fi si puncte asupra carora nu se va cadea de acord.

Politica externa a Chinei este, se stie, foarte pragmatica, desi e guvernata de cuvinte pompoase precum cooperare mutuala si armonie.

China vrea sa arate ca este e pe cale sa devina o mare putere, dar una responsabila, care se va folosi de avantajul sau pentru binele comun.

Dar in practica, pare mai mult sa se contrazica. Se opune, de exemplu, ideii ca Iranul sa aiba arme nucleare, dar spune ca problema nu poate fi rezolvata prin actiuni punitive, ci prin dialog si rabdare.

In privinta Birmaniei, China spune ca situatia e acum stabila si ca nu ar trebui luata nici o masura care nu implica guvernul militar.

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, este insa supus presiunilor din partea organizatiilor pentru apararea drepturilor omului sa nu fie bland cu China in problema respectarii acestor drepturi, atat in China cat si in tarile unde China are influenta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.