In Canada, guvernul a concediat-o pe sefa agentiei pentru energie nucleara, Linda Keen, pentru felul in care a coordonat inchiderea unui reactor nuclear.

Reactorul asigura doua treimi din rezervele mondiale de izotopi medicali.

Inchiderea reactorului pentru lucrari de intretinere in noiembrie 2007 a condus la o criza a acestor izotopi.

Reactorul a fost redeschis luna trecuta in baza unei legislatii de urgenta.

Dar decizia de a o concedia pe Linda Keen a condus la un amplu scandal politic in Canada.

Ministrul Industriei, Gary Lunn, a declarat ca Linda Keen a demonstrat lipsa capacitatii de conducere pentru ca nu a fost in stare sa actioneze rapid pentru rezolvarea crizei.

“Daca nu am fi actionat, ar fi murit pur si simplu oameni din cauza lipsei acestor izotopi, care sunt folositi in diagnosticarea unor cazuri grave de cancer”, a explicat Gary Lunn.

Inchiderea reactorului a fost motivata insa de faptul ca reactorul, vechi de 50 de ani, nu avea pompele de racire conectate la sistemul de urgenta, iar doamna Keen l-a acuzat pe ministrul industriei ca intervine fara drept in decizia unei agentii independente.

Acuzatia a fost preluata de reprezentantii opozitiei.

“Auzim asemenea incidente in tari in care dictatura loveste in institutiile independente. Dar nu credeam ca e posibil sa vad asa ceva in Canada”, spune deputatul liberal Omar Alghabra.

Pe de alta parte, intr-o scrisoare lunga de 8 pagini adresata guvernului si ajunsa in presa, doamna Keen avertiza saptamana trecuta ca isi va apara functia in justitie, daca va fi nevoie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.