Bulgaria mizeaza pe vizita marelui prieten de la Kremlin pentru a deveni placa turnanta a resurselor energetice in Balcani.

La Sofia a inceput, ieri, in conditii de maxima securitate, vizita oficiala a presedintelui rus, Vladimir Putin, prilejuita de sarbatorirea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman, informeaza EVZ.

Potrivit Adevarul cu cateva ore inainte ca seful de la Kremlin sa soseasca in Sofia, s-a comunicat ca aterizarea si decolarea avioanelor pe si de pe aeroportul Sofia vor fi blocate timp de trei ore. Vladimir Putin a sosit in jurul orei 18, iar Dimitar Medvedev era asteptat in jurul orei 20. Avionul prezidential a fost insotit, de la intrarea in spatiul aerian bulgar, de doua MiG-29, iar numarul lunetistilor (cel comunicat) a fost de 200.

Liderii bulgari spera ca vizita sefului Federatiei Ruse sa marcheze transformarea tarii in mult visatul centru de repartizare a resurselor energetice in Balcani, fara a strica, insa, parteneriatul strategic cu americanii, comenteaza EVZ

Dintre cele patru proiecte de acorduri energetice se asteapta sa fie semnate insa doar doua: cel pentru construirea de catre concernul rus Atomstroiexport a centralei nucleare de la Belene, cu o putere instalata de 2.000 de megawati, si cel pentru constituirea companiei ruso-bulgaro-elene ce va construi si exploata conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Succesul diplomatiei bulgare in relatia cu Federatia Rusa contrasteaza puternic cu neglijarea Romaniei de catre Kremlin, desi Bulgaria este in aceeasi "barca" UE-NATO ca si Romania. Majoritatea dosarelor din relatia directa Romania-Rusia sunt problematice sau contin elemente subiective ce franeaza intrarea in normalitate.

Romania libera incearca sa clarifice cauzele relatiilor glaciale dintre Romania si Federatia Rusa.

Dosarul moldo-transnistrean
Este dosarul in care relatiile romano-ruse se lovesc atat direct, cat si prin ricoseu, dar cu efecte sensibile in politica regionala la Marea Neagra. In timp ce R. Moldova a racit la maxim relatiile cu Bucurestiul, liderii nistreni si-au consolidat pozitia de independenta asteptand decizia privind provincia Kosovo, fara sa priveasca cu ostilitate spre Bucuresti. Or, in aceasta problema, ca si in altele, Bucurestiul a preferat cel mai adesea sa se ascunda dupa statutul de membru UE-NATO decat sa exprime cu fermitate pozitii fara echivoc.

Dosarul economic direct
Este, probabil, cel mai "necontencios" din toate, pentru ca aici s-au facut cele mai vizibile progrese. Evident, insa, in detrimentul sectorului economic romanesc si in favoarea investitiilor rusesti. Schimbul comercial inregistra un record in 2006, in valoare de 4,6 miliarde de dolari, dar in conditiile in care importul romanesc din Rusia e de 12 ori mai mic decat importul rusesc de la noi.

Dosarul conductelor energetice
Este, de departe, cel mai consistent dosar, grupand interesele majore ale bataliei pentru energie in faza acutizarii "erei petrolului". si a gazelor naturale, prin extensie directa. Ca o macheta a scenariilor politice privind noile configuratii de interese, o macheta a scenariilor transportului global de combustibil spune totul despre actiuni interstate, ca vizita lui Putin la Sofia, bunaoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.