Liderul aripii militare a Jihadului Islamic din Cisiordania - brigazile Al Quds - a fost ucis in timpul unui raid al fortelor israeliene.

Walid Obeidi era cautat de ani intregi. El a fost ucis intr-un schimb de focuri in satul Qabatiya de linga Jenin, spun o serie de oficiali si martori oculari. Uciderea lui Obeidi reprezinta o victorie pentru Israel.

Desi filiala Jihadului Islamic din teritoriile palestiniene nu are foarte multi adepti si nu se compara cu Hamas, de exemplu, din punctul de vedere al capacitatii militare, gruparea a reusit, totusi, de-a lungul timpului sa provoace numeroase victime pe teritoriul israelian, mai ales prin atentate sinucigase. In ultimii doi ani insa, membrii sai au preferat sa lanseze rachete, inclusiv artizanale, din taberele de refugiati si localitatile din Gaza aflate aproape de Israel.

Jihadul Islamic nu este printre gruparile favorite ale palestinienilor pentru ca, desi sunnita, miscarea are drept ideal instalarea in teritorii a unui regim de tipul republicii islamice iraniene, iar Sharia sa fie legea de baza a viitorului stat palestinian. In plus, Jihadul Islamic nu are o retea de protectie sociala precum cea a Hamas, si deci nici popularitatea aferenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.