Sute de mii de ucraineni stau ziele acestea la cozi interminabile pentru a-si recupera o parte din banii depusi la banci inainte de destramarea URSS, relateaza AFP. Pagubitii asteapta ore intregi in fata filialelor bancii de stat ucrainene, iar in orasul Zaporojia (sud-estul Ucrainei) s-a inregistrat deja un deces. Victima este un batran. „Se spune ca l-a lasat inima”, explica un politist.

Pentru o suma maxima de doar 1.000 de grivne (200 de dolari) de fiecare, ucrainenii scosi din case de saracie s-au asezat la coada luni chiar la primele ore ale diminetii. Este si cazul Ganei, o pensionara de 70 de ani. „Am imprumutat bani pentru a-mi inhuma sotul”, spune ea cu tristete. Acum, femeia trebuie sa-si plateasca datoria, iar despagubirile oferite de stat i-ar fi de mare folos. „Isi bat joc de noi!”, acuza Gana, nemultumita ca autoritatile ucrainene au suspendat platile la Kiev, invocand probleme tehnice.

Citeste si:

Cu toate acestea, oamenii au refuzat sa plece din fata filialelor bancare si au preferat sa astepte in frig. „Daca mai tarziu anuleaza programul prin care se acorda despagubiri?”, a intrebat tematoare o batrana.