Sonda americana Messenger s-a apropiat ieri, la 200 de kilometri de suprafata planetei Mercur, in jurul orei 19.00 GMT (21.00 ora Romaniei), marcand primul survol din ultimii 33 de ani al celei mai mici planete din sistemul solar, a anuntat un purtator de cuvant al misiunii, informeaza NewsIn.

Pe langa survolul de ieri, Messenger se va mai apropia de doua ori de Mercur, in octombrie 2008 si in septembrie 2009, inainte de a-si continua periplul pentru a se pregati in vederea celei de a patra si ultima intalnire cu planeta, in martie 2011, de data aceasta pentru a se plasa pe orbita.

Oamenii de stiinta spera ca cele circa 1.300 de imagini si alte date pe care instrumentele lui Messenger le-a colectat ieri, vor permite dezlegarea unora dintre misterele planetei celei mai apropiate de Soare.

Sonda a fost lansata in 3 august 2004 cu o racheta Delta II de la Centrul Spatial Kennedy din Florida (sud-est). La capatul calatoriei sale de sase ani si jumatate, Messenger va fi parcurs 7,8 miliarde de kilometri.

"Aceasta este o explorare stiintifica al carei suspans creste pe zi ce trece", a subliniat intr-un comunicat Alan Stern, administrator adjunct al NASA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.