Presedintele american George Bush a ajuns luni in Arabia Saudita, dupa o scurta oprire in Dubai, continuindu-si turneul de opt zile in Orientul Mijlociu si in lumea araba.
George Bush spera sa obtina sprijinul Emiratelor Arabe pentru doua dintre proiectele sale importante: pacea dintre israelieni si palestinieni si izolarea Iranului. In asteptarea liderului de la Casa Alba, autoritatile din emiratul Dubai au decis sa dea o zi libera angajatilor din sectorul public si privat, pentru ca mai multe poduri, strazi si tuneluri erau inchise circulatiei. Bush, care a fost duminica la Abu Dhabi, capitala Emiratelor, era asteptat in Arabia Saudita, urmind sa-si incheie calatoria miercuri, in Egipt.

Familia Bush a fost mereu apropiata de familia regala saudita. In capitala Arabiei Saudite, Riad, Bush urma sa intilneasca nu doar niste aliati, ci si niste prieteni buni. Presedintele urma sa ceara regelui Abdullah sprijin pentru eforturile sale de pace din Orientul Mijlociu, in special pentru sustinerea Autoritatii Palestiniene si a presedintelui sau, Mahmud Abbas, in negocierile cu israelienii. De asemenea, liderul american urma sa-i ceara regelui saudit sa sustina izolarea Iranului pe scena mondiala, din cauza programului nuclear. Guvernul saudit, ca si cele ale altor state din regiune, nu poate totusi sa-i ofere lui Bush prea mult sprijin in problema iraniana. Relatiile dintre regatul din Golf si Iran au fost tensionate in trecut, dar in ultimele luni s-au imbunatatit vizibil. Mahmud Ahmadinejad a fost primul presedinte iranian care a plecat in pelerinaj la Mecca anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.