Statele membre NATO au luat in calcul o lovitura de stat sau o interventie militara in eventualitatea in care comunistii ar fi castigat alegerile generale din Italia, in 1976, scrie "La Repubblica". Planurile Aliantei Nord-Atlantice au fost descoperite de un cercetator italian care a studiat mai multe documente declasificate dupa 30 de ani de catre Arhivele Nationale Britanice de la Kew.

Un memo al Ministerului britanic de Externe, datat 6 mai 1976 si intitulat "Italia si comunistii: Optiuni pentru Vest", cuprinde mai multe scenarii la care s-au gandit liderii tarilor din NATO. Potrivit "The Times", CIA crease deja o retea in Italia, pregatindu-se pentru un posibil succes al comunistilor.

"Operatiunea Gladio" a agentiei americane ar fi beneficiat si de sprijinul sefului serviciilor militare de informatii din Italia. Autorii memoului notau ca ar fi indicata sprijinirea fortelor de dreapta pentru initierea unei lovituri de stat. Pe de alta parte, ei apreciau ca masura implica numeroase riscuri pe plan international. Alte variante avute in vedere ar fi fost o interventie militara sau excluderea Italiei din NATO, pentru a proteja secretele militare ale organizatiei.