Chiar daca problemele economice ale SUA nu lovesc direct in economia Uniunii Europene, influenta acestora ar putea trece prin China.

Economistii au pareri impartite cind vine vorba de influenta unei recesiuni a economiei americane asupra celei europene. Chiar daca in ultimii ani se considera ca economia europeana a reusit sa se decupleze suficient de mult de cea americana incit sa nu aiba de pierdut, din ce in ce mai multi economisti incep sa aiba dubii in acest domeniu.

In timp ce Rezerva Federala a SUA a anuntat o scadere a dobinzii, pentru a evita intrarea in recesiune, Banca Centrala Europeana anunta o crestere a dobinzii. Thomas Mayer, economistul-sef al Deutsche Bank, considera ca la mijloc este o diferentiere de analiza. „BCE vede paharul pe jumatate plin, in timp ce Rezerva Federala vede paharul pe jumatate gol“, a declarat Mayer pentru „The International Herald Tribune“.

Mayer, ca si alti economisti, considera ca problema nu se pune daca actuala criza a creditelor din SUA va influenta economia europeana, ci cind anume. Chiar daca in America este vorba de o criza cauzata de piata imobiliara, efectele se vad deja si pe vechiul continent. Vinzarile de case din Spania si Irlanda au deja de suferit, iar in Franta se va intimpla acelasi lucru in curind, considera Mayer.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.