Presedintele american, George W. Bush, a declarat ieri , la Abu Dhabi, ca Iranul este cel mai important sponsor al terorismului mondial.

Aflat intr-un turneu in regiunea Golfului, a carui ultima etapa se va derula astazi in Arabia Saudita, George W. Bush a facut apel catre regimul de la Teheran sa tina seama de doleantele poporului iranian si sa dea socoteala acestuia, relateaza EVZ.

Totodata, presedintele Statelor Unite a acuzat Iranul ca reprezinta o reala amenintare la adresa securitatii mondiale. „Iranul este in prezent principalul stat care promoveaza terorismul in lume”, a afirmat acesta.

„Actiunile Iranului ameninta securitatea natiunilor din intreaga lume“, a spus Bush, potrivit Cotidianul, adaugind ca SUA isi intaresc angajamentele pe termen lung privind securitatea, impreuna cu tarile prietene din zona Golfului si alte state din lume, pentru a confrunta pericolul inainte de a fi prea tirziu.

„Aveti dreptul sa traiti intr-un regim care sa va asculte cererile“, a declarat Bush, adresindu-se direct poporului iranian. „Cerem regimului de la Teheran sa va respecte vointa si sa va dea socoteala“, a mai spus el.

Liderul de la Casa Alba a laudat reformele democratice facute de natiunile Golfului conduse de lideri autoritari, spunind ca noua era este construita cu intelegerea faptului ca puterea trebuie exercitata cu consensul celor guvernati. „Iranul trimite sute de milioane de dolari extremistilor din intreaga lume, in timp ce propriul popor se confrunta cu dificultati economice acasa“, a spus Bush.

Presedintele american a asigurat ca: "Statele Unite isi consolideaza vechiul angajament in materie de securitate fata de prietenii lor din Golf si reunesc prieteni din intreaga lume pentru a face fata acestui pericol inainte de a fi prea tarziu", informeaza Ziua.

Potrivit EVZ, tonul extrem de dur la adresa regimului Teheran a fost adoptat de presedintele SUA inca de la inceputul turneului sau in Orientul Mijlociu. Mesajul adresat direct iranienilor a fost asteptat cu mult interes, mai ales ca a fost anuntat din timp de Casa Alba si a venit in contextul escaladarii tensiunilor dintre Statele Unite si Iran din cauza incidentului naval petrecut la 6 ianuarie in stramtoarea Ormuz.

Mesajul audio care ameninta cu aruncarea in aer a navelor americane ar putea fi insa farsa unei persoane care s-a amuzat perturband comunicatiile intre nave, cunoscuta sub numele de „Filipino Monkey” („maimuta filipineza”), a relatat „Navy Times”, preluata de AFP.

Mai multi specialisti din cadrul marinei, intervievati de „Navy Times”, au emis ipoteza ca mesajul l-ar putea avea ca sursa pe „Filipino Monkey”. Aceasta denumire se refera la una sau mai multe persoane care si-au facut un obicei din a intercepta conversatiile pe unde radio dintre nave pentru a interveni apoi proferand insulte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.