Japonia isi va relua operatiunea navala prin care acorda sprijin logistic campaniei militare americane din Afganistan.

Premierul japonez Yasuo Fukuda a folosit majoritatea de doua treimi pe care cabinetul sau o detine in camera inferioara a parlamentului pentru a trece peste o decizie de blocare a operatiunii, luata de camera superioara a legislativului de la Tokio.

Misiunea navala japoneza, care oferea navelor americane de razboi posibilitatea sa se realimenteze in Oceanul Indian, cu sprijinul aliatilor lor, a starnit o vie controversa in Japonia.

Opinia publica este divizata asupra chestiunii, iar fostul premier Shinzo Abe a fost nevoit sa demisioneze anul trecut dupa ce a esuat in incercarea de a obtine votul parlamentului.

Actualul premier Fukuda a promis ca va reusi sa transforme esecul parlamentar intr-o victorie si chiar a facut acest lucru. insa cu ce pret politic?

Folosind puteri parlamentare neutilizate niciodata in ultimii 57 de ani, coalitia de guvernare a anulat o decizie a camerei superioare, controlata de opozitie de la alegerile de anul trecut.

Politicienii din opozitie cred ca utilizarea acestor tactici de forta nu va face decat sa reduca si mai mult popularitatea cabinetului Fukuda.

Lupta contra terorismului

Guvernul a argumentat insa ca sprijinul acordat Statelor Unite este vital in lupta contra terorismului.

inca din 2001, navele japoneze alimenteaza cu combustibil, in Oceanul Indian, vasele utilizate de armate americana pentru campania militara din Afganistan.

Initiativa guvernului de la Tokio a fost privita de la bun inceput cu neincredere, de o parte a populatiei japoneze, insa apelurile presedintelui Bush la lupta antiterorista nu putea fi ignorate de cel mai important aliat al Americii din regiunea asiatica.

Criticii operatiunii sustin insa ca navele japoneze ar fi furnizat ilegal combustibil si unor vase utilizate in campania din Irak, ceea ce ar fi reprezentat o incalcare clara a mandatului initial.

Dezbaterea este insa mai profunda. in Japonia se discuta intens pe marginea caracterului pacifist al constitutiei tarii.

Documentul, adoptat in timpul ocupatie americane din timpul celui de-al doilea razboi mondial interzice Japoniei sa intre in razboi.

Insa sprijinul acordat americanilor si politica militara activa a Chinei ii face pe multi japonezi sa se intrebe daca rolul tarii in arena internationala nu trebuie re-analizat.

Decizia parlamentului de la Tokio a fost salutata azi de ambasadorul american.

Operatiunea de realimentare va fi reluata in urmatoarele sase saptamani, ceea ce reprezinta o veste buna pentru Pentagon, in conditiile in care ministerul american al apararii fusese nevoit sa caute solutii alternative complicate pentru a-si mentine liniile navale din Asia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.