Potrivit Ziua, cunoscut politician nationalist si adept al liniei politice dure, Rogozin este un partizan al cresterii arsenalului militar al Rusiei pentru a contracara "amenintarea" din partea Aliantei Nord-Atlantice. Recent, el a declarat ca, daca va fi numit in aceasta functie, va apara interesele Serbiei in Kosovo.

Dmitri Rogozin a mai fost reprezentantul presedintelui Putin in negocierile purtate cu Uniunea Europeana cu privire la statutul enclavei ruse Kaliningrad.

In luna noiembrie a anului trecut, Rogozin afirma ca "Transnistria este teritoriu al Rusiei, cu limba si cultura corespunzatoare".

Citeste si:

De asemenea, in 2001, ocupand functia de presedinte al Comisiei de politica externa din Duma de Stat a Rusiei, Dmitri Rogozin afirma chiar la Bucuresti ca integrarea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica ar putea genera probleme serioase, in special in raporturile Bucurestiului cu Chisinaul.

Cotidianul adauga ca Rogozin a fost reprezentantul Rusiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, unde a aparat Moscova de acuzatiile referitoare la razboiul din Cecenia. In 2001, Rogozin voia sa discute cu oficialii NATO despre aderarea Rusiei „pentru a submina Alianta din interior“, dupa care a calificat-o, in 2006, drept „organizatie pe patul de moarte“. A declarat ca principalii aliati ai Moscovei sint „rachetele sale strategice“ si considera ca extinderea NATO e o amenintare „reala si virtuala“.

Unii observatori atrag insa atentia ca numirea sa ca ambasador la NATO ar putea fi doar o incercare a Kremlinului de a-l plasa intr-un post international de prestigiu, pentru a-i reduce de fapt influenta politica la Moscova, relateaza BBC.