Autoritatile americane au intrat in alerta, dupa o serie de atacuri cu arme chimice si biologice, in cadrul celei mai ample simulari antitero de pe teritoriul SUA.

In New Jersey a inceput, luni, cel mai amplu exercitiu antiterorist organizat vreodata pe teritoriul american. Simularile organizate de autoritatile americane au menirea de a testa reactia institutiilor in caz de atacuri cu arme chimice si biologice. Departamentul pentru Securitate Interna a afirmat, pentru presa americana, ca ambele tipuri de atac sint plauzibile, dar ca nici unul dintre ele nu a fost ales ca baza a exercitiului din cauza unor informatii concrete referitoare la iminenta unei astfel de actiuni. Operatiunile au demarat prin simularea unui atac biologic comis de teoristi la New Jersey, simultan cu un presupus atac chimic asupra unui port de pe coasta statului Connecticut. Ieri, exercitiul urma sa se concentreze asupra reactiei spitalelor. Chiar daca nu sint folosite arme si agenti biologici reali, autoritatile locale si federale, precum si serviciile de urgenta vor actiona ca si cum ar fi vorba despre o amenintare adevarata.

Dimensiunile manevrelor, care se vor desfasura pe parcursul a sapte zile, sint impresionante. La exercitiu - botezat Topoff 2 - participa nu mai putin de 10.000 de oameni din Statele Unite, dar si din Canada si Marea Britanie. Motiv pentru care costurile totale ale acestor "jocuri" se ridica la aproximativ 16 milioane de dolari. Decizia autoritatilor americane a fost de altfel intimpinata cu proteste de unele organizatii nonguvernamentale, care au apreciat ca suma uriasa de bani putea fi folosita in alte scopuri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.