Cu un an inaintea alegerilor legislative, coalitia de guvernamant a lui Silvio Berlusconi a suferit o infrangere dureroasa la alegerile regionale italiene organizate duminica 3 aprilie si luni 4 aprilie, pierzand sase dintre cele opt regiuni pe care le conducea. Coalitia de centru- dreapta a reusit sa pastreze doar Lombardia si Venetia, din nordul Peninsulei. Peste 42 de milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru desemnarea presedintilor in 13 dintre cele 20 de regiuni ale tarii, iar participarea la scrutin a fost destul de ridicata - 72 la suta. Este cel de-al treilea esec electoral semnificativ al dreptei aflate la putere din 2001.

La municipalele din 2003 si europenele de anul trecut, scorul era deja inferior asteptarilor. Dupa ce declarase ca se va multumi si cu un singur loc in plus, seful fortelor de centru-stanga, Romano Prodi - fostul presedinte al Comisiei Europene, care va candida impotriva lui Silvio Berlusconi la legislativele din 2006 - nu si-a ascuns satisfactia. "Astazi, am castigat usor in materie de voturi si regiuni", a declarat Prodi, in cadrul unei conferinte de presa. "Cu acest vot, italienii ne cer sa ne pregatim de guvernare pentru dezvoltarea tarii", a adaugat el.

Decesul Papei Ioan Paul al II-lea a impins scrutinul intr-un con de umbra, dar nu i-a impiedicat pe alegatori sa mearga la urne. Berlusconi pregatise deja opinia publica pentru un regres al coalitiei, aflata la jumatatea mandatului, dar rezultatele par mult mai slabe decat preconizase seful guvernului. Coalitia lui Silvio Berlusconi nu a obtinut decat 45,1 la suta din voturi, fata de opozitia de centru-stanga, care a primit 52,9 la suta din voturi.

Cea mai grea infrangere si cu cele mai grave consecinte pentru Berlusconi este pierderea regiunii Lazio, unde se afla Roma. Presedintele sau, Francesco Storace, din cadrul partidului Alianta Nationala, si-a recunoscut infrangerea inaintea publicarii rezultatelor definitive si i-a urat succes adversarului sau. Seful guvernului italian nu a facut inca nici un comentariu, dar Gianfranco Fini, liderul Aliantei Nationale, a recunoscut ca infrangerea este de rau augur pentru alegerile din 2006.

Doi factori au contribuit la esecul inregistrat de guvern. Primul are legatura cu dezvoltarea slaba a economiei italiene. Cel de-al doilea decurge din maniera in care coalitia la putere a votat in Parlament o reforma federala care a modificat circa 50 de articole din Constitutie, fara consimtamantul opozitiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.