Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a inceput ieri o vizita de opt zile in Orientul Mijlociu cu intentia de a obtine un nou acord de pace intre israelieni si palestinieni pana la incheierea mandatului.

Presedintele american George W. Bush a aterizat pe aeroportul "David Ben Gurion" din Lod fiind intampinat cu flori si fanfara militara, informeaza Ziua. Bush a coborat primul din avionul prezidential, urmat de secretarul de stat Condoleezza Rice. Pasind pe covorul rosu, a fluturat din mana cu un zambet larg gratuland pe toata lumea cu "Shalom".

Prima zi a vizitei presedintelui american in Orientul Mijlociu a debutat cu declaratii care au starnit critici violente din partea radicalilor Hamas, George W. Bush facand referire la „securitatea Israelului, in calitate de stat evreu”, informeaza EVZ.

„Alianta dintre tarile noastre contribuie la garantarea securitatii Israelului, ca stat evreu”, a declarat presedintele american.

Scurta declaratie a lui Bush risca sa atarne greu in negocierile dintre israelieni si palestinieni, in ciuda faptului ca presedintele american a mai spus ca intrevede o „noua sansa” de pace in regiune.

Aceste declaratii „constituie o recunoastere americana a caracterului evreu al statului de ocupatie”, a declarat purtatorul de cuvant al Hamas, Sami Abu Zuhri. El a adaugat ca aceste declaratii „grave” tradeaza adevaratele obiective ale lui Bush, care ar fi venit in regiune doar pentru „a oferi si mai mult sprijin politic ocupantului, fara a tine cont de interesele noastre”.

Potrivit Cotidianul, spre deosebire de premierul Ehud Olmert, cetatenii israelieni i-au rezervat lui Bush o primire deloc calduroasa. „Bush, citeste-ti Biblia. Dumnezeu a dat Israelul evreilor“ sau „Bush: parintele fondator al Hamastinei“ (aluzie la gruparea terorista palestiniana Hamas) se putea citi pe pancartele afisate de protestatarii evrei la sosirea lui George W. Bush.

Jurnalul adauga ca vizita presedintelui SUA are si o alta conotatie: aceea de a arata lumii intregi ca SUA sustin Israelul intr-un eventual conflict cu Iranul. De altfel, chestiunea iraniana se va afla pe agenda discutiilor pe care Bush le va purta in cele opt zile ale turneului sau in Orientul Mijlociu - in afara de Israel si Teritoriile Palestiniene, presedintele va vizita Arabia Saudita, Egipt, Kuweit, Bahrein si Emiratele Arabe Unite.

Dupa primirea de la aeroport, Bush a zburat cu elicopterul la Ierusalim, unde s-a intalnit cu presedintele Shimon Peres. Liderul american s-a deplasat apoi la hotelul de lux Regele David, unde i-a fost pregatit apartamentul, relateaza Adevarul.

Israelienii au transformat Orasul Sfant intr-o adevarata fortareata. Strazile din jurul hotelului au fost inchise, iar zeci de lunetisti au fost plasati pe acoperisurile cladirilor din jur. Liderul de la Casa Alba pleaca azi in Cisiordania, unde are programata o intrevedere cu liderii palestinieni si unde va vizita si Biserica Nasterii Domnului din Bethleem.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.