"Ros ca Voronin", "Monstruoasa coalitie si-a ales presedintele" sau, pur si simplu, "Vladimir Voronin a fost reales in functia de presedinte" - sint citeva dintre titlurile de pe primele pagini ale ziarelor aparute ieri, la Chisinau, la o zi dupa scrutinul prezidential din Republica Moldova care a consfintit realegerea lui Vladimir Voronin in functia de sef al statului. Pentru a fi reales, Vladimir Voronin avea nevoie de cel putin 61 de voturi, dar el a obtinut cu 14 voturi mai mult decit numarul minim necesar.

Cele 75 de voturi primite de Vladimir Voronin au provenit de la factiunea majoritara comunista, care dispune de 56 de parlamentari, dar si din tabara opozitiei. Nu au participat la vot cei 23 de deputati ai Blocului Moldova Democrata, in frunte cu liderul acestei formatiuni, Serafim Urechean.

Ziarul "Timpul", apropiat Blocului Moldova Democrata, apreciaza atitudinea celor trei lideri ai Blocului, Serafim Urechean, Dumitru Braghis si Viaceslav Untila, care nu au participat, luni, la alegerea presedintelui de catre parlament, reunit in sesiune speciala, dar critica gestul crestin-democratilor lui Iurie Rosca. Dupa patru ani de "lupta crincena a opozitiei impotriva comunistilor", Voronin a fost reales cu 75 de voturi, cu patru mai mult decit in anul 2001, realizindu-se astfel, ceea ce el numeste, "monstruoasa coalitie comunisto-frontista", se afirma in editorialul cotidianului citat.

"Ros ca Voronin"

"Jurnal de Chisinau", apropiat tot Blocului Moldova Democrata, publica pe prima pagina o fotografie sugestiva infatisindu-i pe Iurie Rosca, liderul crestin-democratilor, si pe presedintele reales Vladimir Voronin, deasupra careia sta scris - "Ros ca Voronin".

Ziarul le aminteste liderilor politici de opozitie care au votat in favoarea lui Vladimir Voronin de angajamentele facute inaintea scrutinului din 4 aprilie, prin care isi asigurau electoratul ca nu vor participa la votul de luni, si publica pasajele cele mai semnificative din aceste declaratii.
Cotidianul "Flux", al Partidului Popular Crestin Democrat, publica pe prima pagina informatia ca atare despre realegerea lui Vladimir Voronin, fara nici un alt comentariu, precum si discursul integral al lui Iurie Rosca rostit in fata colegilor sai din parlament, prin care a explicat votul celor 11 deputati crestin-democrati in favoarea candidatului comunistilor.

Andrei Stratan ar putea fi noul premier

Presedintele moldovean va fi investit pentru a conduce tara pentru inca patru ani pe 7 aprilie. Dupa depunerea juramintului, Vladimir Voronin urmeaza sa numeasca un candidat pentru functia de prim-ministru. Dupa cum se vehiculeaza in presa de la Chisinau, acesta ar putea fi actualul ministru de externe Andrei Stratan, care, ca si presedintele parlamentului, Marian Lupu, nu este membru al Partidului Comunistilor. Primul mesaj de felicitare adresat lui Vladimir Voronin a fost adresat de catre presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili.

Liderul de la Tbilisi a vizitat Chisinaul cu citeva zile inaintea scrutinului legislativ din 6 martie, gestul sau fiind interpretat ca un sprijin clar pentru actualul si viitorul presedinte al Republicii Moldova, care, in ultimii ani, si-a schimbat surprinzator orientarea politica, devenind, de la un sustinator fervent al uniunii Rusia-Belarus, un promotor activ al integrarii europene.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.