“Le Monde” analizeaza demersurile Bucurestiului pentru atragerea spre Vest a unor republici din fosta URSS

Romania pare sa capete un rol din ce in ce mai important in gestionarea politicii regionale, in primul rind prin reactivarea si impulsionarea organizatiei GUUAM, infiintata in 1996, care reuneste cinci foste republici sovietice: Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova. Noul obiectiv declarat al organizatiei este de a ingropa trecutul sovietic si de a trece in tabara occidentala, optiune pe care Statele Unite o sustin printr-o campanie pe cit de discreta, pe-atit de eficace, se arata intr-o analiza publicata ieri de cotidianul "Le Monde".

Pe 22 aprilie, la viitoarea reuniune a GUUAM, care va avea loc la Chisinau, Romania este prima tara invitata sa se alature celor cinci state, ale caror ambitii sint securizarea bazinului Marii Negre si distantarea treptata de influenta Moscovei. "Marea Neagra va deveni o noua Mediterana", declara Traian Basescu in martie, anul trecut, cu trei luni inainte de victoria obtinuta sub culorile portocalii ale campaniei electorale. Dupa ce si-a anuntat preferinta pentru o axa Washington-Londra-Bucuresti, presedintele roman intentioneaza sa se pozitioneze ca mediator intre tarile membre GUUAM, NATO si Uniunea Europeana, mai arata "Le Monde".

Neoconservatorii americani conduc jocul

Totusi, arata ziarul francez, in spatele aspiratiilor Romaniei de a deveni o putere regionala inainte de aderarea la UE, adevaratii actori ai acestui joc politic sint neoconservatorii americani. In noul context mondial, Romania a devenit un subiect de interes major pentru SUA, care tocmai a anuntat instalarea a patru baze militare americane pe litoralul Marii Negre. Poate nu intimplator, Washingtonul l-a trimis ca ambasador la Bucuresti, in mai anul trecut, pe Jack Dyer Crouch II, principalul consilier al secretarului apararii, Donald Rumsfeld.

In virsta de 46 de ani, acest important pion al armatei americane activeaza din 1988 in Centrul pentru politici de securitate, un grup de analiza american subventionat de Lockheed Martin. Coincidenta sau nu, la putin timp dupa ce Romania si Ucraina au trecut examenul revolutiilor portocalii, Jack Dyer Crouch II a fost rechemat la Washington. In februarie, acesta a fost numit adjunct al lui Stephen Hadley, consilier in materie de politica internationala al lui George W. Bush. Orientarea americana a presedintelui Traian Basescu coincide astfel perfect cu interesele SUA pentru granitele occidentale ale fostei URSS.

Bruce Jackson, maestrul papusar

O alta figura emblematica a diplomatiei "din umbra" a Statelor Unite, Bruce Jackson, a fost emisarul discret al politicii Washingtonului in tarile Europei de est si ale bazinului Marii Negre. Fost ofiter de informatii al armatei americane, Bruce Jackson a fost intergrat in Departamentul de stat american, fiind insarcinat cu politica fortelor nucleare, controlul armelor si strategii de aparare. Citiva ani mai tirziu, Jackosn a fost numit vicepresedinte al Lockheed Martin, gigantul american din industria armamentului. El a parasit acest post in august 2002, pentru a se implica in lobby-ul american in sapte tari invitate sa adere la NATO in octombrie 2002: Romania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia si cele trei tari baltice.

O data indeplinita aceasta misiune, Bruce Jackson s-a orientat catre tarile membre GUUAM, cu ambitia de "a democratiza" si de a securiza bazinul Marii Negre, cu scopul de a permite accesul resurselor energetice ale Marii Caspice. In prezent, Jackson este presedintele organizatiei intitulate Comitetul Statelor Unite pentru NATO, care reuneste nume importante din nucleul dur al echipei lui George W. Bush: Richard Cheney, Donald Rumsfeld si Paul Wolfowitz.

Pe 9 martie, in ajunul vizitei presedintelui Traian Basescu la Casa Alba, Bruce Jackson a prezentat in fata Comitetului pentru afaceri externe al Senatului american viziunea sa geopolitca. "Marea Neagra a fost o gaura neagra in istoria Europei. Astazi, aceasta regiune poseda un interes strategic major pentru Europa si Statele Unite. Daca UE importa de aici circa 50% din resursele de energie, pina in 2020 importurile vor acoperi 70% din necesar. Aceasta crestere nu se va putea face decit prin Marea Neagra", a declarat Jackson.

Potrivit viziunii americane, in calitatea sa de candidat la UE, Romania este in masura sa "impulsioneze democratia" pina la Tbilisi, Kiev, Chisinau, Baku si Taskent. "Perspectiva democratizarii regiunii Marii Negre va fi intarita substantial de integrarea Romaniei si Bulgariei in UE", a mai explicat Bruce Jackson in fata Senatului american.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.