Alianta pentru Viitorul Austriei a absorbit toti ministrii din Partidul Libertatii * Se va alia din nou cancelarul Schuessel cu liderul extremist care a atras in 2000 izolarea Austriei pe plan international?

Joerg Haider, omul care a atras sapte luni de izolare politica a Austriei din partea Uniunii Europene in 2000, revine la conducerea unui partid desprins din Partidul Libertatii (FPOe), considerat de extrema dreapta, dar privit cu mai multa deschidere dupa retragerea lui Haider de la conducere. FPOe, aflat la guvernare alaturi de Partidul Popular, pare sa fi ramas o forma fara fond in mai putin de 24 de ore, dupa ce conducerea sa a demisionat, iar ministrii sai se declara gata sa se inscrie in noua formatiune a lui Haider, Alianta pentru viitorul Austriei.

Ministrul austriac pentru afaceri sociale, Ursula Haubner (sora lui Haider) a declansat criza politica luni, dandu-si demisia de la conducerea FPOe, alaturi de vicecancelarul Hubert Gorbach. Dupa cateva ore, Haider a iesit la rampa, incercand sa asigure electoratul ca nu este vorba de o criza politica, ci de o "refondare" a FPOe. "Am ajuns la o rascruce de drumuri. O solutie ar fi sa reintram in opozitie sau, cum noi dorim, sa ne asumam in continuare responsabilitati de conducere cu un sprijin suficient", a anuntat Haider.

El pretinde ca toti ministii FPOe din cabinetul de la Viena il vor urma, astfel ca va putea fi asigurata continuitatea la guvernare, dar nu este clar cati parlamentari vor face acelasi lucru, pentru a asigura o majoritate cancelarului Wolfgang Schuessel, multi fiind nemultumiti de functionarea coalitiei cu Partidul Popular. Ursula Haubner a recunoscut ca "refondarea" este necesara din pricina "atacurilor fortelor distructive din partid" si a unor "dispute interne".

Concret, o serie de membri care au cerut insistent retragerea de la guvernare au fost exclusi din partid in ultimele doua treimi din numarul de sustinatori care il propulsau la guvernare in 2000 si nici sondajele nu sunt imbucuratoare. Joerg Haider, in prezent guvernator al provinciei Carinthia, a condus FPOe din 1986, reusind ca in 1999 sa promoveze partidul de la 5% la 27% in alegerile generale.

El spera ca Alianta pentru Viitorul Austriei sa treaca din nou de 20% in alegerile din 2006 sau in cazul unui scrutin anticipat. Fiul unui oficial nazist, Haider si-a creat o reputatie de extremist, dupa remarcile sale prinvind eficienta politicilor de ocupare a fortei de munca ale Germaniei naziste si prin discursurile xenofobe.

Temele folosite in campania electorala din 1999, privind oprirea imigratiei si a extinderii europene spre Rasarit, au speriat Uniunea Europeana care a decis intreruperea oricaror legaturi cu un guvern austriac din care sa faca parte membri ai FPOe. Ulterior, Haider a renuntat la conducerea partidului, iar UE a ridicat sanctiunile in septembrie 2000. Dupa cativa ani de tacere, Haider a intrat din nou in atentia presei mondiale printr-o vizita la Saddam Hussein, cu putin inainte de declansarea interventiei americane in Irak din martie 2003.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.