Presedintele american George W. Bush si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, au proclamat in cursul vizitei celui din urma la Washington "o noua era a parteneriatului strategic" dintre cele doua state. Totodata, liderul de la Casa Alba a afirmat ca sustine aderarea Ucrainei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si ca "este favorabil" si aderarii la NATO. "Exista etape care trebuie respectate pentru a deveni un partener al SUA si al altor tari in cadrul NATO. Este o cale care trebuie urmata si dorim sa ajutam Ucraina sa porneasca pe acest drum cat mai repede posibil", a subliniat presedintele Bush.

Liderul american nu a precizat insa care ar fi aceasta cale si a evocat, fara insa a comenta decizia lui Viktor Iuscenko de a retrage in cel mai scurt timp trupele ucrainene de pe teritoriul Irakului, in ciuda rugamintilor americane. "Presedintele ucrainean isi tine promisiunea facuta in timpul campaniei electorale, e o decizie pe care o inteleg perfect", a afirmat George W. Bush. El a estimat insa in acelasi timp ca Ucraina nu indeplineste deocamdata conditiile pentru a deveni membru al NATO. Trebuie amintit ca Ucraina a inceput deja retragerea contingentului stationat in Irak si ca procesul este de asteptat sa fie finalizat in toamna.

La randul sau, fara a-i promite presedintelui american ajutor suplimentar pentru Irak in schimbul unor decizii "favorabile" tarii sale, Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina este pregatita sa contribuie la antrenarea fortelor de securitate irakiene. Constient de capitalul de simpatie de care beneficiaza in Statele Unite, stat care a avut mari dificultati in dialogul cu predecesorul sau, Leonid Kucima, Viktor Iuscenko a mers si mai departe si a solicitat ajutorul Washingtonului pentru indeplinirea etapelor "planului de actiune", in vederea aderarii la UE.

Asadar, fiecare initiativa intreprinsa de presedintele ucrainean se leaga in mod direct de obiectivul primordial stabilit de liderul de la Kiev: integrarea, cat mai curand posibil, in Uniunea Europeana. Iar obtinerea recunoasterii Ucrainei de catre SUA ca economie de piata si sustinerea candidaturii acestui stat la OMC corespund intocmai acestor prime etape. Mai mult, Viktor Iuscenko l-a "informat" pe Bush ca "spera ca cel mai tarziu la sfarsitul anului sa adere la OMC". Vizita de trei zile a presedintelui ucrainean in SUA, in cursul careia va mai avea intrevederi cu secretarul de stat Condoleezza Rice si cu reprezentanti ai mediului de afaceri, va culmina miercuri cu discursul pe care Iuscenko il va sustine in fata celor doua camere ale Congresului american reunite in sedinta comuna.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.