Sub umbrela razboiului contra terorismului, Statele Unite incearca sa preia controlul securitatii silozurilor nucleare. Islamabadul refuza cu indarjire ajutorul aliatului american.

Dincolo de tragismul faptei in sine si a consecintelor sale politice, asasinarea liderului opozitiei pakistaneze, Benazir Bhutto, a readus in prim-planul preocuparilor internationale soarta arsenalului nuclear detinut de aceasta tara. Acaparata de o grupare fundamentalista sau scapata de sub control, arma nucleara ar provoca destabilizarea unei regiuni si asa nesigure, devenind o amenintare globala teribila.

Cele mai interesate, firesc datorita implicarii lor militare in Afganistan, tara vecina cu Pakistanul, s-au aratat Statele Unite, care au si reactionat imediat in acest sens, dupa atentatul din 27 decembrie. intai, Pentagonul a dat asigurari ca arsenalul militar pakistanez se afla in siguranta.

Apoi, pe masura trecerii timpului, Washingtonul si-a inmultit ofertele adresate Islamabadului, de a trimite trupe speciale pentru a intari paza silozurilor nucleare.

Ultima dintre acestea, relatata duminica trecuta de „New York Times", se referea la disponibilitatea Administratiei Bush de a „intari capacitatile operationale ale CIA in Pakistan, inclusiv prin mobilizarea unor comandouri ale diviziei de Operatiuni speciale din cadrul armatei americane". Toate aceste tentative de sprijin militar al SUA au fost insa respinse ferm de Islamabad. Raspunsul oficial a fost mereu acelasi: Pakistanul nu va permite unei terte tari sa desfasoare operatiuni militare pe teritoriul sau.

„Pozitia Pakistanului in razboiul impotriva terorismului e clara: orice actiune desfasurata pe pamant pakistanez nu poate fi intreprinsa decat de fortele pakistaneze si de agentiile de securitate pakistaneze", a fost reactia oficiala a Ministerului de Externe de la Islamabad la „oferta" americana publicata de „New York Times".

Iar armata pakistaneza si-a facut si ea cunoscut punctul de vedere prin purtatorul sau de cuvant, generalul Waheed Arshad. Nicio operatiune militara americana, oficiala sau secreta, indiferent de scopul ei, nu a fost autorizata de Islamabad, a spus generalul, citat de AP.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.