In timp ce intreaga planeta il plange pe Papa Ioan Paul al II-lea, unii afaceristi s-au gandit sa scoata un ban cinstit din acest eveniment. Cel mai castigati sunt proprietarii hotelurilor din apropierea Pietei Sfantul Petru de la Vatican, care vand camerele cu vedere spre locul unde vor avea loc funeraliile Sfantului Parinte cu sume exorbitante.. Proprietarii teraselor cu vedere spre Vatican au batranetea asigurata.

De cand sanatatea Papei Ioan Paul al II-lea s-a agravat, in urma cu o saptamana, televiziunile din intreaga lume au declansat un adevarat razboi pentru a acapara terasele Romei cu cea mai buna panorama spre Bazilica Sfantul Petru. si pentru a obtine acest lucru, marile canale de televiziune nu au intarziat in a "sechestra" hoteluri intregi, cu conditia sa fie dotate cu roof garden (terase pe acoperis) si au cheltuit adevarate averi: se vorbeste chiar de 20.000 de euro pe luna.

Obiectivul este de a obtine cel mai bun loc de unde sa se poata vedea camerele pontificale, Bazilica Sfantul Petru si faimosul fum alb care anunta alegerea unui nou papa. insa nu este neaparat nevoie ca terasa respectiva sa fie la o aruncatura de bat de Vatican. Uneori e vorba de terase situate la cativa kilometri distanta, precum cea a hotelului Cavalieri Hilton, din cartierul Monte Mario, care datorita faptului ca a fost construit la inaltime, garanteaza o panorama perfecta spre Bazilica Sfantul Petru, motiv pentru care a fost ales drept cartier general al postului american de televiziune ABC in schimbul unei sume tinute in mare secret.

Pe colina opusa, Gianicolo, concurenta a fost acerba: CNN si NBC au reusit sa obtina ceva spatiu in cladirea unei universitati. insa CNN nu s-a multumit cu atat si imparte alt platou de filmare cu CBS in Atlante Star, un hotel de la ferestrele caruia se vede perfect cupola bazilicii.

Pariuri pe numele viitorului Papa

Daca italienii fac avere din inchirierea spatiilor cu vedere spre Vatican, irlandezii pot face bani frumosi pariind pe identitatea viitorului Papa, informeaza Associated Press. Pana acum peste 5.000 de irlandezi au pariat pe cine va fi viitorul Suveran Pontif. Favoriti sunt cardinalii Dionigi Tettamanzi (Italia) si Francis Arinze (Nigeria), care au cota de 11 euro contra 4 euro, ceea ce inseamna ca o miza initiala de 4 euro va aduce celui care a ghicit numele castigator 11 euro in plus fata de miza.

Cea mai mare suma pariata pana acum - 1.000 de euro - mizeaza pe cardinalul Dionigi Tettamanzi, actualul arhiepiscop de Milano. Un alt favorit, cardinalul Andres Rodriguez Maradiaga (Honduras) se plaseza pe pozitia a treia in randul favoritilor la succesiunea Papei Ioan Paul al II-lea, cota sa fiind de 9/2, devansandu-i pe germanul Joseph Ratzinger, unul din apropiatii lui Ioan Paul al II-lea, si pe brazilianul Claudio Hummes, cu cota 7/1. * in Filipine vanzatorii ambulanti au scos imediat pe tarabe (foto) fotografii ale defunctului Papa si chiar carti cu rugaciunile cele mai indragite de Ioan Paul al II-lea. Ei vand aceste suveniruri cu preturi destul de piperate, motivand ca cererea este foarte mare.

Castro omagiaza memoria Sfantului Parinte

Presedintele Republicii Cuba, Fidel Castro, a asistat la Catedrala din Havana, la o mesa oficiata in memoria Papei Ioan Paul al II-lea, semnand si in cartea de condoleante. Prezenta lui Fidel Castro la ceremonia religioasa a fost un act cu totul special, fiind doar a doua oara, intr-un rastimp de 46 de ani, cand liderul cubanez paseste in acest lacas sfant. Prima data, in 1959, Castro a intrat in Catedrala cu prilejul casatoriei unuia din fratii sai.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.