Energia din Rusia si sprijinul politic al UE sint mai atragatoare pentru noul guvern decit rachetele SUA.
Noul guvern de la Varsovia se indeparteaza tot mai mult de linia proamericana a fostului premier Kaczynski, preferind aplanarea disputelor cu Rusia legate de amplasarea scutului american antiracheta in Polonia si Cehia. „Acesta este un proiect american, nu unul polonez. Fara indoiala vom asculta cu atentie argumentele Rusiei. La aceasta se reduce, de fapt, diplomatia“, a declarat ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, pentru cotidianul „Gazeta Wyborcza“. Declaratiile vin in preambulul intilnirii dintre premierii ceh si polonez dedicate amplasarii scutului american, in conditiile in care opinia publica din cele doua tari respinge ferm o asemenea decizie.

„Nu este vorba doar despre beneficii, dar si despre riscurile amplasarii sistemului trebuie sa fie discutate. Nu se poate ca doar noi singuri sa ne asumam aceste riscuri“, a declarat Sikorski, adaugind ca Polonia nu percepe nici o amenintare din partea Iranului, acesta fiind principalul argument american pentru instalarea scutului. Mai mult, seful diplomatiei poloneze si-a exprimat ingrijorarea ca SUA ar putea anula amplasarea scutului dupa alegerile prezidentiale din noiembrie, caz in care Polonia ar trebui sa plateasca pretul politic al deciziei de a sprijini Washingtonul, cel mai probabil prin deteriorarea relatiei cu Rusia. In aceasta luna vor avea loc discutii directe pe marginea scutului american antiracheta intre Rusia si Polonia in timpul vizitei la Varsovia a ministrului adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Kisliak.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.