Curtea Suprema a Statelor Unite va organiza luni audieri intr-un caz finalizat cu o sentinta capitala pentru a decide daca injectiile letale provoaca dureri insuportabile, relateaza Reuters.

Audierile urmeaza sa stabileasca daca substanta letala formata din trei compusi chimici incalca prevederile constitutionale care interzic pedepsele crude si neobisnuite, fiind prima data cand o instanta examineaza un astfel de caz dupa verdictul favorabil acordat pedepsei prin impuscare in 1879.
Cazul a declansat insa dezbateri la nivel national privind pedeapsa capitala intr-una din putinele democratii in care astfel de practici sunt autorizate.

Executiile au fost temporar suspendate in Statele Unite dupa ce instanta a convenit la sfarsitul lunii septembrie sa examineze cazul, numarul pedepselor capitale aplicate scazand la 42, cea mai joasa rata din ultimii 13 ani.

O moarte mai putin dureroasa

Avocatii care ii reprezinta pe doi condamnati la moarte din Kentucky, Ralph Blaze si Thomas Clyde Bowling jr., care reclama doar sa fie ucisi intr-o maniera relativ nedureroasa, au sustinut in pledoaria lor ca actuala metoda a injectiilor letale provoaca dureri insuportabile si nejustificate.

Ei au precizat ca evolutia metodelor de executie din Statele Unite, de la spanzurare, metoda aplicata in secolul XIX, pana la electrocutare si gaze letale, reflecta un studiu continuu menit sa identifice metode mai umane de ucidere a condamnatilor, dar fiecare astfel de mod s-a dovedit mai putin uman decat anticipau autoritatile.

Autoritatile statului Kentucky si administratia Bush au argumentat ca actualele proceduri sunt menite sa provoace moartea in mod rapid si lipsit de dureri.

Verdictul instantei supreme, care urmeaza sa fie pronuntat pana la sfarsitul lunii iunie, ar putea clarifica daca actuala combinatie chimica letala este constitutionala sau daca autoritatile locale trebuie sa identifice alte metode care sa implice mai putina suferinta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.