Analistul politic american Michael A. Ledeen semneaza o recenzie a cartii "Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB-ul si asasinarea lui Kennedy", cel mai recent volum al generalului Ion Mihai Pacepa, lansat in Romania de editura ZIUA. Redam in continuare textul integral al specialistului american, intertitlurile apartinand redactiei.

O noua carte a generalului Ion Mihai Pacepa reprezinta un motiv de sarbatoare, pentru ca el este printre putinii care cunosc cu adevarat serviciile de informatii ale Imperiului Sovietic si pentru ca intotdeauna scrie despre ele nu numai cu o luciditate rara, dar si cu dorinta de a ne ajuta sa le intelegem. Prima sa carte, "Orizonturi Rosii", face, fara nici un dubiu, cel mai stralucit portret al unui regim comunist pe care l-am citit vreodata. "Programat sa ucida" este in aceeasi masura fascinanta, pentru ca ea contine deopotriva o teorie convingatoare despre asasinarea lui Kennendy si episoade inedite din viata lui Pacepa.

Pacepa este unic in Razboiul Rece: cel mai inalt oficial din blocul sovietic care a primit azil politic in Occident. El a fost cel mai important consilier strategic al lui Ceausescu precum si seful serviciului roman de spionaj. Ruperea lui de comunism a adus dupa ea incetarea definitiva a activitatilor clandestine romane in Occident, facandu-l pe Pacepa unic in istoria spionajului modern. In plus, multele sale relatii personale cu oficiali ai serviciilor secrete sovietice l-au transformat intr-o inestimabila sursa de informatii si de intelegere a celui mai important inamic al nostru.

Pacepa a ajuns la Washington in 1978 cu doua mesaje de proportii epice: primul, ca imaginea lui Ceausescu de "comunist independent", cu care Statele Unite pot colabora, a fost o deceptie deliberata. Al doilea mesaj a fost ca Lee Harvey Oswald, asasinul lui John F.Kennedy, a fost un agent al KGB, programat sa il ucida pe JFK, lucru pe care l-a si facut, in pofida eforturilor frenetice ale sovieticilor de a-l opri.

Oficialii americani au detestat aceste mesaje, intrucat ele veneau in conflict cu ceea ce comunitatea de informatii a SUA transmisese presedintilor succesivi, si anulau o buna parte a bazei politicii externe americane in relatia cu Uniunea Sovietica. Atat comunitatea americana de informatii, cat si Departamentul de Stat asigurasera pana atunci Casa Alba ca Ceausescu era cu adevarat independent si ca "putem lucra cu el".

Pacepa a aratat ca Ceausescu lucra mana in mana cu sovieticii si ca a folosit asa-zisa sa independenta pentru a determina Washingtonul sa vanda Romaniei tehnologii avansate, care insa ajungeau la Moscova. Unele personalitati americane au fost atat de deranjate de ceea ce spunea Pacepa, incat au amenintat ca il vor trimite inapoi in Romania, la moarte sigura. Acest episod dramatic din viata lui Pacepa arata pana unde pot merge birocratii ca sa inchida gura celor care le aduc vesti pe care nu doresc sa le auda.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.